6. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sooman: uuele korterile eelistati eramut

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul pole uute kasutusse antud korterite napp arv midagi üllatuslikku, kuna viimase kolme aastal pole uusi korterelamuid eriti kerkinud.

Ehitisregistri andmetel lubati tänavu II kvartalis kasutusse 337 uut eluruumi ehk ligi kolm korda vähem kui aasta varem samal ajal.

"Ehkki esmapilgul tundub see number anomaalne, on sellel põhjendatud selgitus olemas. Viimase kolme aasta jooksul ei ole sisuliselt uusi korterelamuid ehitatud ning seetõttu on ka uute korterite kasutuslubade väljastamine kokku kuivanud," selgitas Sooman. "Peamiselt antakse kasutusse eramuid ja majaosi, mis keskmise ruutmeetri arvu ka järsult üles viis," lisas ta.

Eramute hinnad on viimase paari aasta jooksul muutunud taas paljudele peredele taskukohasemaks, uute korterite laojääk kulgeb langustrendis, valik on kehvapoolne ning seetõttu ongi paljud uute varade soetajad otsustanud eramu või majaosa kasuks, rääkis Sooman.

Pindi Kinnisvara värske monitooringu kohaselt lüüakse või on juba löödud kopp maasse ainuüksi Tallinnas 20 kortermaja rajamiseks. "Kuna nõudlus uute korterite järele on selgelt kasvamas, siis nende hoonete valmimise ning korterite müümise järel hakkab kasutusloa saanud elamispindade suurus taas langema," on Sooman kindel.

Tegemist ei ole tema sõnul küll indikaatoriga, mille jälgimisel saaksid turuosalised tõsiseid järeldusi teha. "Pigem peegeldab see praegust olukorda uute korterelamute turul, kus uute hoonete rajamine juba alanud," märkis Sooman.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785