1. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Projekteerija ootab erasektori ärkamist

Mullu kahanes kümne suurima projekteerimisfirma käibe maht keskmiselt 46 protsenti. Tööde hinnad on projekteerijate sõnul endiselt allpool arukat piiri, tegevust aga pidurdavad küürakas hankeseadus ja tellijate ükskõiksus kvaliteedi suhtes.

Nord Projekt ASi juht Andres Saar usub, et käivete vähenemine jätkub ka tänavu ja enamik projekteerimisfirmasid töötab kahjumis või null-kasumiga.

“Nord Projektil on olnud üsna palju kõikvõimalikke eskiisprojektide tellimusi, kuid kahjuks ei ole investorid valmis võtma riske projekte edasi arendada,” rääkis Saar, kelle ettevõttel õnnestus mullu 17,4 miljoni kroonise käibe juures 1,3 miljonit krooni kasumit teenida. 2008. aastal oli Nord Projekti müügitulu 45,5 miljonit ning kasum 13 miljonit krooni.

Sweco Projekt ASi juhatuse esimees Aare Uusalu on rahul, et projekteerijatel on piisavalt tööd. “Ausalt öeldes liigagi palju. Hinnad on küll all juba kaks aastat, aga kui ehitajad jalutavad madalate hindade pärast platsilt minema, siis projekteerijad pole jooniste juurest õnneks lahkunud,” ütles Uusalu, kes sellelt aastalt käibe kasvu ei looda, küll aga järgmiselt. Sweco Projekt jäi mullu 48,5 miljoni kroonise käibe juures 15 miljoniga krooniga kahjumisse.

“Kui langustendentsi taustal on mõnel bürool õnnestunud sõlmida suuremahulisem leping, võib see tunduda heaoluna, kuid tegelikkuses on projektbüroode käive siiski 2004. aasta tasemel,” sõnas omanimelise arhitektuuribüroo juht Tõnis Tarbe.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785