18. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektuuritudengid said valmis viienda varjualuse

19. augustil avatakse Lahemaal Pedaspea külas matkaraja veerel varjualune „SPIN”, mis valmis  Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriüliõpilaste ühistööna.

Seekordne varjualune ei ole tavalisest puust ega vineerist vaid valmib uudsest ristkihtpuit-plaatidest.

Varjualuse projekteerimine on EKA arhitektuuri osakonna I kursuse tudengite kevadsemestri ülesanne. Tudengeid juhendasid professorid Andres Alver ja Jüri Soolep. Tänavune varjualune valiti välja 14 tudengitöö seast, selle autoriks on Kaspar Krass. Varjualuse ehitamist juhendab arhitekt Jaan Tiidemann.

Õppeülesande eesmärk on tutvustada tudengitele ehitise valmimise protsessi ja sellega kaasnevaid aspekte. Üliõpilaste käsutusse antakse vaid võsane ehitusplats ning ehitusmaterjalid, ehitusplatsi ettevalmistus ja projekteerimine toimuvad paralleelselt: selles faasis jaotatakse omavahel erinevad rollid ehitajast arhitektini, mille käigus õpivad üliõpilased paremini mõistma ehitusprotsessi kaasatud ameteid ja nendega kaasnevat vastutust.

Tudengite kätega ehitatud varjualune kerkib Lahemaale juba viiendat aastat. Varasematel aastatel on ehitatud varjualused GIIK (2006.a), TORN (2007.a), LUIK (2008.a) ja KOLM (2009.a).

Varjualuse ehitamist toetavad Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kunstiakadeemia.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785