Autor: Fredy-Edwin Esse • 11. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomes uus ehitusbuum alanud 

Suuresti Soome riigi toel käivitunud ehitusbuum on tööd pakkumas lisaks ehitajatele ka Eesti eksportijatele, kes koduturule panustades oleks pidanud ammu uksed sulgema.

Soome ehitusturul toimuvat nimetatakse praegu uueks ehitusbuumiks. Riigi eestvedamisel on ehitusmahud kasvanud juba 2007. aasta tasemeni ning paistab, et elamu- ja infrastruktuuriehitus on taas läbi elamas kuldset aega. Üle lahe toimuv ei jäta puutumata ka Eestis tegutsevaid ettevõtjaid, kellel on põhjanaabritega tugevad sidemed sõlmitud.

“Soomlastel on ehitussektorile suunatud riigi toetusprogrammid ja need on praegu kuumad pakkumised,” ütles Viljandi Metalli juhatuse esimees Jaak Sulg. “Tootmismahud on jõudnud juba 2007. aasta tasemele ning Soome riigi tellimuste abiga on praegu tööd rohkem, kui teha jõuab.”

Tartu Maja juhi Jaan Lutsu sõnul aitab eestlaste edukale tegutsemisele üle lahe kaasa soomlaste irdumine raskematest ja madalama lisandväärtustega töödest.

“Soome jaoks on betoonelement juba liiga primitiivne toode. Riik saab enda põhitulu kõrgtehnoloogilistest harudest,” lisas Luts. “See on füüsiliselt küllaltki raske ja ega nad Soomest sinna enam tegijaid ei leia.”

Lutsu sõnul on selline tendents takistanud sealsete tehaste avamist ning soosinud ehitusmaterjalide, nagu betoonelementide, tootmise toomist Eestisse.

Sellise arengu üks võitja ongi Tartu Maja. Lutsu hinnangul on Eesti ehitusturg Soome kõrval olematu, mistõttu oleks ettevõte pidanud ilma põhjanaabrite turuta 2008. aasta kriisi järel enda tehaseuksed sulgema. Tartu Maja ekspordib 60 protsenti toodangust Soome ning Lutsu sõnul omab sealne turg ka madalseisu ajal tähtsat rolli.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785