11. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: paberilt müük toimib jälle!

Uute projektide ja arenduste puhul toimib jälle edukalt n-ö paberilt müük, ütles Ober-Hausi Kinnisvara AS tegevjuht Tarmo Kase.

"Enne kopa maha löömist on suhteliselt reaalne, et ca ¼ müüdavatest ühikutest on kaetud broneerimis- või võlaõiguslepingutega juba müüdud," selgitas ta. See on suur muutus, mida viimastel aastatel pole näinud, lisas Kase. Tema sõnul on ostjate huvi reaalne ja tehinguhinnad tõusva trendiga.

Ober-Hausi Kinnisvara tehingute käive hüppas teises kvartalis mullusega võrreldes 275%. "Ober-Hausil on läinud tunduvalt paremini, kui eelnevatel kvartalitel. II kvartali hindamiste ja kinnisvaravahenduse käive on I kvartaliga võrreldes tõusnud 75%, ja võrreldes 2009. aasta II kvartaliga on kasv suisa 275%," ütles Kase. Tema sõnul oli tehingute arv II kvartalis 20% suurem kui I kvartalis. Tuleb ka arvestada, et võrdlusbaas on tegelikult üsna madal, lisas Kase.

Mis annab kindlustunnet ja mis tekitab praegu kõhedust? Kindlustunnet tekitab Kase sõnul euro tulek ning asjaolu, et juba peaaegu aasta aega on kinnisvaraturuga seotud näitajad paranenud. "Enamus arendajad on alustanud jälle aktiivset arendustegevust," märkis ta.

Kõhedust tekitab tegevjuhi sõnul aga võimalus, kui ühel päeval peaks pakkumine jälle ületama nõudlust ehk valmib suur hulk arendusi ühel ajal. Suve alguses tundus, justkui oleks uus kinnisvarabuum pärale jõudnud, kuna nn ladu oli tühi ning müüki paisatud mõistliku hinna-kvaliteedi-asukoha suhtega objektid läksid kui soojad saiad, rääkis ta.

"See on omakorda tinginud ehitushindade tõusu. Taas on tekkinud järjekorrad või siis ooteajad mingite ehitusmaterjalide tarnimisel," märkis Kase.

"Järgmise aasta kevadeks valmib hulk arendusi. Kui kinnisvaraturg, majandus, inimeste sissetulekud ning kindlustunne, tööpuuduse vähenemine peaks lööma kõikuma või ei näita jätkuvalt stabiilset paranemist, siis jää, millel arendajad kõnnivad, on vägagi õhuke," rääkis Ober-Hausi tegevjuht.

Veel tekitab Kase sõnul kõhedust asi, et Eesti majanduse struktuuri muudatused võivad kesta aastaid ja koos sellega vindub ka kinnisvaraturg. "Eestis tervikuna on sisemaine nõudlus endiselt nõrk. Seoses siiski veel kõrge tööpuudusega lahkuvad paljud välismaale ja see vähendab veelgi laenuvõimeliste klientide hulka. Lisaks võivad paljud arendajad taas tekkinud eufoorias eirata kinnisvara arendusriske," selgitas ta.

Sügis toob Kase sõnul tehingute arvu tõusu kõikides sektorites. "Tuleb uusi arendusi, mida saab taas pakkuma hakata. Lisaks plaanib Ober-Haus paari suuremat ostu-müügitehingu vahendust, kus tehinguväärtused ulatuvad sadadesse miljonitesse kroonidesse," ütles tegevjuht.

Ober-Hausi kogemuste ja esialge info põhjal on oodata sügisel taas eelkõige Eesti turgu hästi tundvate Soome investorite aktiviseerumist, kes soovivad investeerida kaasaegsetesse heas piirkonnas kesklinna korteritesse hinnatasemel 18 000–23 000 kr/m² sõltuvalt objekti täpsemast asukohast ja seisukorrast ning seda keskmiselt viie aasta perspektiivis, selgitas Kase.

Äripindade puhul näeb Ober-Haus tema sõnul juba sügisel investoreid, kes on nõus teatud objektide puhul sooritama tehinguid alla 7%-lise tootlusega.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785