Autor: Silvia Viidik • 10. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Roben: ehitajate "minemajalutamise" tendents süveneb

Merko Ehituse juhatuse esimehe Tiit Robeni sõnul vastas esimene poolaasta ettevõtte prognoosidele, kuigi ehitusturg on jätkuvalt langustrendis. Ta soovitab tellijatel hoolsalt ehitusfirmat valida, kuna alapakkujate ojektidelt lahkumise tendents üha süveneb.

Robeni sõnul on eratellijad on kaasfinantseerimise võimaluste vähesuse tõttu väga keerulises olukorras ning avaliku sektori vähempakkumistele suunatud hanked on jätkuvalt pea ainsad turgu mõjutavad tooted.

Mõninga elavnemise toob Roben siiski välja korteriturul. "Merko Ehituse enda korteriarendusprojektid Pärnu maanteel ja Räägu tänaval Kristiines on osutunud edukateks ja me alustame lähiajal mitme uue analoogse tööga erinevates Tallinna linnaosades," rääkis ta.

"Lisaks traditsioonilistele ehitusturu muredele saab viimastel kuudel välja tuua uue ja väga ebameeldiva tendentsi, kus teatud ehitajad "lihtsalt jalutavad" objektidelt minema, jättes tellijad sundviskesse," tõi Roben välja viimastel nädalatel enam kõneainet saanud murekoha.

"Merko Ehitus mõistab sellise teguviisi ühemõtteliselt hukka ja kutsub siinkohal seadusandjat mõtlema viisidele, mis keelustaks sanktsioonina anarhistlikult käituvate ehitusettevõtete vähemalt mõneaegse eemaldamise avalikelt hangetelt," pahandas Merko juht.

Tema sõnul on juba pikka aega on olnud päris selge, et on ehitajaid, kes teevad pakkumisi tublisti alla omahinna. "Sellisesse pakkumisse on sisse programmeeritud tellija pügamine," selgitas ta. "Objektidelt lihtsalt lahkumine on täiesti uus tase ja ühemõtteliselt taunitav," lisas Roben.

Kuna materjalide ja allhanke hinnad näitavad pigem tõusutrendi, siis "minemajalutamise" tendents Robeni hinnangul lähiajal süveneb. "Tellijad peaksid väga tähelepanelikud olema, mis hinnaga ja kellega lepinguid sõlmida," hoiatas ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785