5. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ansip: kvoodiäri toob ehitusse 2,5 miljardit

Austriale müüdud kvootide tulu jagatakse elamute säästlikumaks renoveerimiseks, mis toob peaminister Andrus Ansipi sõnul ehitusse kokku 2,5 miljardit krooni.

"Kui arvestada, et keskmine toetuse määr saab olema 20%, siis poole miljardilise toetuse läbi peaks kogu projekti maht ulatuma 2,5 miljardi kroonini. See tähendab täiendavaid töökohti ja maksutulusid riigieelarvesse,“ kommenteeris Andrus Ansip tänasel Valitsuse pressikonverentsil.

Kvoodimüügist saadud tulu jaotamise otsustab kvootide ostja, milleks Eesti pool esitas Austriale võimalike investeeringuprojektide nimekirja. „Soojustada saab välisfassaade, seinte soojuspidavust, katuseid ja katuslagesid, keldreid, küttesüsteeme taasajastada. See toetusprotsent on 15-35% ja sõltub saavutatavast energiasäästust. Kui sääst ulatub 50%, on toetus 35% koguinvesteeringust,“ lisas Ansip.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi sõnul on toetus mõeldud korteriühistutele alates kolme korteriga elamutest.

„Keegi ei usu, et küttearveid on võimalik kolmandiku võrra vähendada. Selle meetme rakendamise järel vähenevad väga paljudes korterites ja korteriühistutes soojaarved kindlasti,“ lisas Ansip.

„Küttearveid on 50% võrra täiesti selgelt võimalik vähendada, kui võtta nõukogudeaegse maja soojustamine kompleksselt ette. Kui teha üks või teine asi, on sääst loomulikult väiksem,“ lisas Tamkivi.

"Mina võin kinnitada, olen ühe korteriühistu liige. Me võtsime paar aastat tagasi rahad kokku, võtsime laenu juurde ja tegime soojustuse ära. Soojakulutused vähenesid 38% võrra," lisas Justiitsminister. "Iga korteriühistu liige peaks nüüd oma ühistu juhte taga ajama ja üles otsima, et neid avaldusi esitataks.

Taotluste esitamise aeg saabub augustis „Taotlemise tähtaeg tuleb kiiresti, kuna rahade rakendamise aeg saabub kiiresti,“lisas Tamkivi.

Toetust hakkab jagama KredEx.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785