9. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: korrektset ehitusdokumentatsiooni nõuavad pangad ja ostjad

Alates tänasest pakub klientide nõudmisel ehitusdokumentatsiooni halduse teenust ka Uus Maa Kinnisvarabüroo, teatas ettevõte.

„Maakler on sageli kliendile muuhulgas abiks ka laenunõustamisel ning parima krediidiasutuse valimisel. Tingituna panga nõudest ehitise dokumendi korrashoiuks, teeb meie uus teenus kliendile kinnisvara vahendamise protsessi mugavamaks ja kiiremaks,“ ütles Uus Maa Kinnisvarabüroo turundusjuht Hanni Niidas.

Peale pankade nõuavad ka ostjad, et müüjad esitaks korralikult vormistatud ehitusdokumentatsiooni, ütles Uus Maa ehitusekspert Guido Miller.

"Kodu ostmine on inimese elu suurim ost ning seda tehes oleks ju loomulik, kui inimene veendub, et ostetavaga on kõik korras," osutas Miller põhjusele, miks ehitusdokumentatsiooni kordategemine on vältimatu. "Kui ostame külmkapi või pesumasina, siis on ju loomulik, et seadmega tulevad kaasa ka dokumendid. Miks majaga peaks teisiti olema?" küsis ta.

Ta lisas, et näiteks kindlustusjuhtumi puhul võib kindlustusselts isegi loobuda hüvitise tasumisest, kui hoonel puudus kasutusluba. Samuti on juhtumeid, kui tehing jääb kasutusloa puudumise pärast katki.

Ta osutas sellele, et Soomes on tavaks pidada majaraamatuid, kus kõik – alates ehitamisest kuni seadmeteni – on korrektselt kirjas.

Miller selgitas, et kui kasutusloata hoonel selguvad varjatud puudused, on võimalik küll tehing tagasi pöörata, ent Eestis käib see läbi kohtu ning on ääretult pikk ning valuline protsess.

"Seepärast on korrektne dokumentatsioon garantiiks, et hilisemalt ei tule kohtuteed jalge alla võtta," selgitas Miller, osutades eelkõige buumiaegsetele uusehitistele, mille arendajad olid pahatihti muudelt elualadelt pärit ning ehitised seega üle jala valminud.

Nimekiri dokumentidest, mis on vajalikud üksik- ja väikeelamu kasutusloa taotlemiseks:- Kasutusloa taotlus koos lisadega ehitise oluliste tehniliste andmete ja eluruumi andmete kohta;

- Ehitusleht;- Veevarustuse ja prügiveo lepingute koopiad;- Deklaratsioon või tunnistus elektripaigalduse nõuetekohasuse kohta;- Teatis gaasipaigalduse nõuetekohasuse kohta;- Hoone ja tehnovõrkude teostusmõõdistused;- Riigilõivu maksekorralduse koopia;- Ehitamise täitedokumentatsioon;- Oluliste ehitustoodete ja materjalide sertifikaadid;- Energiamärgis;- Ehitise ülevaatuse akt.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785