7. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering ja Fingrid kuulutasid välja EstLink 2 miljardihanked

Soome ning Eesti põhivõrguettevõtted Fingrid ja Elering kuulutasid välja EstLink 2 valmimiseks vajalikud ühishanked 145 kilomeetri pikkuse merekaabli, ligi 12 kilomeetrise maakaabli ning konverterseadmete ehituseks.

Projekti eeldatav kogumaksumus on ligi viis miljardit krooni ja ühenduse kavandatav töösseviimise aeg on  2014. aasta alguses.

Kaabli hankes sisaldub projekteerimine, tootmine, testimine ja kaabli paigaldus koos vajalike ehitustöödega. Konverterseadmete hanke käigus tellitakse konverterseadmed Eesti ja Soome poolele. Maakaabel soetatakse Eestis asuvale osale, Soome poolel asuvate õhuliinide ehituseks korraldab Fingrid eraldi hanke. EstLink 2 konverterseadmed ehitatakse Eestis Püssi alajaama kõrvale ning Soomes Anttila alajaama kõrvale. Hanked kuulutati välja mai viimasel nädalal.

Eesti ja Soome vahelise teise merealuse kaabelühenduse (EstLink 2) võimsuseks on 650 megavatti ning Elering ja Fingrid töötavad suurprojektiga eesmärgiga käivitada EstLink 2 2014. aastast. Kaabelühendus tõstab regioonidevahelisi ülekandevõimsusi ligi 1000 MW-ni ning integreerib Balti elektrituru oluliselt suuremal määral Põhjamaade turuga. Hetkel toimib Eesti ja Soome vahel 350 megavatise võimsusega ühendus. Võrdluseks - Eesti elektritarbimise tipp on ligi 1600 megavatti ja minimaalne tarbimine suvisel ajal ligi 400 megavatti.

Kaabelliini ja konverterseadme hankele eelkvalifitseerimised toimusid 2009. aasta lõpust kuni käesoleva aasta veebruarini, kokku kvalifitseerus kuus ettevõtet ning eesmärgiks on hankelepingud allkirjastada 2010. aasta detsembris.  Eestis on maakaabli ehituseks vajalikud ehitusload väljastatud ning valdavas enamuses on maakasutuse lepingud eramaa omanikega sõlmitud.  Merekaabelliini ehituseks on Keskkonnaministeeriumile esitatud vee erikasutusloa taotlus.

Hankelepingu sõlmimise olulisemaks eelduseks on vajalike lubade olemasolu ning Euroopa Komisjoni otsus projekti finantseerida.

Fingrid ja Elering on teinud ettevalmistustöid uue alalisvooluühenduse rajamiseks kolm aastat. Elering on energia ülekandega tegelev ja elektrisüsteemi töökindlust tagav ettevõte, mis ühendab terviklikuks energiasüsteemiks Eesti suuremad elektrijaamad, jaotusvõrgud ja suurtarbijad.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785