7. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusettevõtjaid turul ligi 25% vähem

Kui 2008. aastal oli Eestis ehitusettevõtteid enam kui 8000, siis eelmisel  aastal kahanes see arv 6073 firmani, selgub majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi 2009. aasta majandusülevaatest.

Olenemata ehitusmahtude olulisest vähenemisest jätkas Eesti ehitusturul mullu tegutsemist 6073 ettevõtet, pakkudes tööjõu-uuringu järgi tööd 58 300 inimesele. Võrreldes 2008. aastaga vähenes hõivatute arv ehitussektoris 28%, jäädes veidi alla 2006. aastal ehituses tööd leidnud isikute arvule.

Sarnaselt töötajate arvu vähenemisele alandasid ehitusettevõtted mullu ka töötajate töötasusid. Keskmine palk alanes ehitussektoris eelneva aastaga võrreldes 13%, olles ligikaudu samal tasemel veonduse ja laonduse sektoris pakutavaga.

Kokku teenisid ehitusettevõtted 2009. aastal kasumit 91% vähem kui 2008. aastal, lisandväärtus kahanes 45% võrra. Nagu kõigis peamistes kuluartiklites, hoidsid ehitusettevõtted kokku ka investeeringutelt, mistõttu 2009. aasta lõpuks vähenesid investeeringud põhivarasse võrreldes 2008. aastaga ligi 41%.

Siiski jätkati endiselt hoonete ja rajatiste soetamist ja ehitamist oma tarbeks ning olemasolevate rekonstrueerimist, lisaks kasvasid investeeringud maa soetamisse. Suurima languse tegid aga investeeringud masinate ja inventari soetamisse.

Prognooside kohaselt on ehitussektoris pärast mõõnaperioodi oodata aeglast stabiliseerumist, kuid see ei too sektoris kaasa olulist hõive suurenemist (kasvab tööjõu tootlikkus). Prognoosi kohaselt jääb hõivatute arv viimaste aastate kõrgperioodiga võrreldes oluliselt väiksemaks.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785