4. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: Tallinnas tehinguarv mullusest kolmandiku suurem

Tänavu mais tehti Tallinnas kinnisvaraga 684 tehingut, mis on neljandiku võrra vähem kui aprillis, samas keskmine korteri ruutmeetri hind ületas peale aastast pausi 15 000 krooni piiri, analüüsib 1Partner Kinnisvara Maa-ameti tehingu- ja hinnaülevaadet.

Maa-ameti tehinguregistri info kohaselt oli suurim muutus hoonestusõiguste müügis - kui aprillis tehti 230 tehingut, siis mais vaid kümme. 1Partner tegevjuhi Martin Vahteri sõnul ei ole see tavapärane kõikumine, vaid pigem anomaalia, kus ühes kuus toimus samade objektidega korduvaid müüke ja tegemist oli tervikpaketi, mitte üksikobjektidega.

Muudes segmentides olid tehingute arvud suhteliselt sarnased - kinnisasjadega tehti mais 7% tehinguid enam kui aprillis ja korteriomanditega 6% vähem. Kõigi mais sooritatud müügitehingute väärtus Tallinnas oli veidi üle 650 miljoni, mis on ligi sada miljonit krooni vähem kui aprillis. Võrreldes 2009. aasta maiga on tehingute arv aga tõusnud kolmandiku.

Esialgsete andmete kohaselt maksis Tallinnas keskmine korteri pinnaühik 15 018 krooni ruutmeetri kohta. Viimati ületas ruutmeetri hind pealinnas 15 000 krooni taseme möödunud aasta mais. Kokku tehti Tallinnas tänavu mais korteritehinguid enam kui 400 miljoni krooni eest. Kõige odavam korteri ostu-müügitehing oli 12 500 ning kalleim 5,1 miljonit krooni.

Linnaosade lõikes ületasid 15 000 krooni ruutmeetrist piiri siiski vaid Kesklinn ja Pirita, kus keskmised pinnaühiku maksumused olid mais vastavalt 22 260 ja 17 653 krooni. Nõmme linnaosa keskmine pinnaühiku maksumus oli 14 357 krooni. Kõige madalam keskmine oli Lasnamäel - 11 023 krooni ruutmeetri kohta.

1Partner Kinnisvara konsultandi Andrus Emersoni sõnul on piirkondadest müügihuvi suurem kesklinnas. “Samas on kauplemist palju ja ostupakkumisi tehakse kuulutuses küsitud müügihinnast sadu tuhandeid kroone odavamal tasemel. Mõned müüjad hinnaga alla ei tule ja ootavad aktiivsemat sügist või euro tulekut, samas paljud on nõus ka kompromissiga,” hindas Emerson turuolukorda.

1Partner Kinnisvara äärelinna grupijuhi Monika Murumetsa sõnul on turuaktiivsus tõusnud magalarajoonides ning pigem odavama hinnaklassi tüüpkorterite vastu. “Siiski päris poolmuidu enam ei saa ning ka kohtutäiturite enampakkumiste alghinnad tõusevad päris turuhinna lähedale,” ütles Murumets.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785