10. mai 2010

Toompark: tulemas on kümneid tuhandeid uusi kortereid

Kuna ärimehed on masu aega kasutanud uute projektide ettevalmistamiseks, on n-ö paisu tagant tulemas suur hulk uusi kinnisvaraarendusi, ütles kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark reedel toimunud KV.EE online-pressikonverentsil.

"Uusi projekte on turule tulemas hulga. Ütleksin, et "paisu taga" ehk ehitusloa või detailplaneeringu staadiumis on kümneid ja kümneid tuhandeid uusi kortereid ning seda ainuüksi Tallinna linnas," rääkis ta.

Samas on lisanduvate uusarenduste maht sedavõrd väike, et turgu suurt ei mõjuta.

"Loodan, et turule tulevad uued projektid on endisaegsest parema kvaliteediga nii asukoha, planeeringute kui ehituskvaliteedi suhtes ning vastavad endisest paremini kriitiliste tarbijate vajadustele. Vastasel korral ei ole neid lihtsalt võimalik müüa," lisas Toompark.

Mehe sõnul on masu-ajal tegeletud usinalt projektide ettevalmistamisega. "See muudab kokkuvõttes arendustegevuse vähemalt ajutiselt kiiremaks. See jälle on omakorda tegur, mis hoiab võimaliku hinnatõusu lähiaastate perspektiivis tugeva kontrolli all," selgitas ta seoseid.

Toompark oletas, et lähima aasta perspektiivis ostetakse 1200-1500 uut korterit. Kvaliteedi ja hinna suhtes on tänane turg selgelt kaldu hinna poole. "Arendaja peab mitte tegema ainult head kaupa, vaid vastama tarbijate praegustele vajadustele. Neist mööda vaadates ja "liiga head" kaupa valmistades kõrge hinna tõttu müügiedu loota ei ole," märkis ta.

"Eks see ole kinnisvaratsükli tõusufaasi algus, kus tuleb turule tuua odavamat kaupa. Tsükli edasiliikumisega paralleelselt tarbijate valmidus maksta ja seega ka nõudmised kasvavad. Turule tulev liiga massiline luksuskaup on märk sellest, et kinnisvaratsükli tõusufaas võib olla kohe-kohe läbi saamas," ütles Toompark.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688