Autor: Silvia Kruusmaa • 3. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saa: uute korterite defitsiit võib kohale jõuda aasta lõpus

Arco Vara Kinnisvarabüroo juhi Mart Saa hinnangul võib uute korterite defitsiit jõuda kätte tänavu aasta lõpus. 

”Kui mõista defitsiidi all seda, et ostjad ei leia endale sobivaid kortereid, siis see võib kätte jõuda aasta lõpus, sest viimase 1,5 aasta jooksul ei ole uusi juurde tulnud. Mitmed arendajad  aga tegelevad juba uute projektide alustamise ettevalmistustöödega,” ütles Mart Saa.

Eften Capital ASi juht Viljar Arakas jäi skeptiliseks korterite defitsiidi tekkimise osas. „Meil on palju „vaikivat pakkumist“ ja külmutatud planeeringuid, mida nüüd, soodsamas ärikeskkonnas, saab lõpuni viia. Samas nii ebalikviidsel turul kui seda on Balti riigid, ei tasu millegi üle imestada,“ ütles ta.

Merko Ehituse elamuehitusdivisjoni juht Tiit Kuusik tõi välja, et uute korterite osa on hinnanguliselt 20% korteritehingute koguarvust Tallinnas, kõikudes viimase aasta jooksul 60-80 ühiku ümber kuus. Praegu on Tallinna piirkonnas turul ca 1000 uut aastatel 2006-2008 valminud korterit, millest paljudele ei õnnestu müüja soovitud hinnatasemel ostjaid leida ebaõnnestunud asukoha, arendamata infrastruktuuri, läbimõtlemata planeeringute ja ehituse kehva kvaliteedi tõttu.

Kuusiku arvates on Tallinna korteriturul olemas nõudlus uute valmivate korterite vastu, mis paiknevad olemasolevas elukeskkonnas ja mille planeerimisel ning ehitamisel on arvestatud inimeste vajadustega ning kõrgete kvaliteedinõuetega materjalide valikul ja ehitusel. Kuusik prognoosib sellisele tootele erinevalt paar aastat turul olevatest nn uutest korteritest mõõdukat hinnatõusu. Priit Aer usub, et hinnakäärid uue ja vana elamispinna vahel suurenevad kuna klient on muutunud oluliselt kompetentsemaks, siis osatakse peale asukoha hinnata ka hoone ekspluatatsioonikulusid, võimalikku remondivajadust jne.

Kvaliteetne kinnisvara tõstab keskmist hinda

Pakkumises olevate uute korterite arv on kinnisvarabuumi tipust aegamisi kogu aeg vähenenud, näiteks Eestis müüdavad korterid on statistikakeskkonna Spot andmetel keskmiselt 24 aastat vanad. Veel aasta tagasi oli müügis olevate korterite keskmine vanus 21 aastat.

Loe kogu artiklit tänasest Äripäevast. Päevapileti saad osta siit .

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785