16. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soonsein: libamaaklerid rikuvad mainet

Maaklerite Koja juhatuse esimees ja Uus Maa KVB juhatuse liige Andrus Soonsein ütles, et kuna libamaaklerid rikuvad oluliselt kinnisvaramaaklerite mainet, tuleks Eestis lubada kinnisvara vahendama vaid litsentseeritud maaklerid.

Soonsein märkis, et masu on maaklerite arvu vähendanud umbes veerandi võrra - kui tipphetkedel oli ametis üle 2000 maakleri, siis nüüdseks on nende arv kahanenud 1500 juurde.

"On jõudnud pärale arusaam, et maakleri ametis tuleb kõvasti tööd teha," osutas ta lahkumise põhjusele. Soonsein möönis, et turu kokkutõmbumine pole siiski libamaaklereid turult kõrvaldanud.

"Väga meeleheitlikke samme astutakse, et tehinguni jõuda," märkis ta ning tõi näite: libamaakler esineb kliendina, vaatab korteri üle  ning pakub selle siis omakorda välja, lootes niimoodi vahendustasu teenida. Halvemal juhul ei vaata libamaakler korterit ülegi, vaid varastab veebist info ja pildid.

Soonsein rõhutas, et üksinda tegutsemine ei viita veel libamaaklerlusele, vaid tähtsad on küsimused: kas inimene käitub eetiliselt, peab kinni tavadest ning maksab riigile makse.

Miks peaks klient hoolima sellest, kellega tal tegu? Soonsein selgitab: mainekas maakler võtab oma töö eest vastutuse. Kui libamaakler korraldab mingi jama, siis ta lihtsalt vahetab telefoninumbrit ning jätkab hiljem ikka tegevust. Mainekas maaker nii ei teeks, kuna kuulub Maaklerite Kotta, kus on ka aukohus.

"Sihtgrupi tajumine, oskus hinda määrata, reklaamivõimalused, korrektne asjaajamine lepingutega - need on eelised, miks peaks valima atesteeritud maakleri või tuntud kaubamärgi," selgitas Soonsein. Ta märkis, et Maaklerite Koja aukohtu poole pöördutakse iga aasta ligi kümnel korral kaebusega mõne maakleri tegevuse kohta - paraku pole patustanud maaklerid koja liikmed.

Maaklerite Koja liikmete kohta tuleb keskmiselt üks kaebus kahe aasta jooksul," osutas ta. Seepärast ongi Soonseina sõnul lahenduseks, kui Riigikogu võtab vastu seaduse, et maaklerid litsentseeritakse. Ta tõi paralleeli taksondusega: "Kunagi oli linn täis libataksosid, mida kõik kindlasti mäletavad, millised olid nende hinnad ning millist teenust pakuti. Nüüd igaüks taksot sõitma ei saa hakata, samuti peaks olema kinnisvaraturul."

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785