24. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL annab Väo-Maardu teelõigu ehituseks 800 miljont

Euroopa Komisjon kiitis 19. märtsil heaks Väo-Maardu teelõigu rekonstrueerimise rahastamise 800 miljoni krooni ulatuses.

Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist rahastatava projekti kohaselt on plaanis rajada piirkonda viis liiklussõlme: Väo liiklussõlm, Iru-Loo liiklussõlm, Maardu liiklussõlm, Jõelähtme liiklussõlm ning Kroodi liiklussõlm. Projekti ühele osale, mis hõlmab Loo-Maardu teelõigu ehitust, on hankeleping maksumusega 350 miljonit krooni sõlmitud ning hetkel töö objektil juba käib.

Arvestades, et rekonstrueeritav tee teenindab Tallinnast lähtuvat ning sinna sumbuvat Narva-suunalist liiklust ja suurt liiklussagedust (17 500 – 32 000 sõidukit), on projekt võrdselt olulise tähtsusega nii riigi kui ka Tallinna ja Maardu linna seisukohalt.

Majandusminister Juhan Partsi sõnul on algav tee vaid üks osa terviklikust lahendusest: vaja on kiiresti edasi liikuda Tallinna ümbersõidu liiklussõlmega. „Loodan siin omavalitsuste koostööle ja konstruktiivsusele. Kui tehtavate tööde nimekirja lisada veel Ülemiste ristmik, saab Tallinna üks magistraal täiesti uue kvaliteedi,“ lisas ta.

Väo-Maardu teelõigu rekonstrueerimise käigus tõstetakse kasvava liiklussageduse valguses oluliselt liiklusohutust, kuna likvideeritakse ohtlikud samatasandilised ristmikud ja suletakse tagasipöörded. Samuti paraneb tee valgustus, juurde rajatakse ohutusbarjäärid ning parandatakse liikluskorraldust.

Juhan Parts allkirjastas siseriikliku projekti rahastamisotsuse mullu 5. juunil ning see võimaldas projekti käivitada enne Euroopa Komisjoni otsust. Ehitusega tehti algust tänavu veebruaris ning tööd saavad valmis 2012. aasta lõpuks. Tööde kulgu saab jälgida Maanteeameti kodulehelt.

Tegemist on transpordi valdkonnas Euroopa Komisjoni teise Eesti suurprojekti rahastamisotsusega. Praeguse seisuga on Euroopa Komisjoni juures veel menetluses kaks Eesti transpordi suurprojekti: Ülemiste liiklussõlme rekonstrueerimine Tallinnas ja E263 Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa põhimaantee Aruvalla-Kose ja Mäo möödasõidu projekteerimine ja ehitus.

Euroopa Komisjoni heakskiitu vajavad projektid, mille maksumus on üle 50 miljoni euro.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785