Hoiatus: Rootsi eluasemeturul ees järsk hinnalangus

Laenupidu Rootsi eluasemeturul võib paljudele kalliks maksma minna – Rootsi eluasemelaenu amet prognoosib täna kuumaval turul hinnalangust kuni 20%, vahendab uudisteagentuur TT.

Hinnakorrektsiooni oodati Rootsis juba 2009. aastal pärast finantskriisi puhkemist 2008. aasta sügisel. Seda aga ei tulnud tänu Rootsi keskpanga kriisiabile Rootsi pankadele. Madalad intressimäärad on aga ahvatlenud paljusid rootslasi eluasemelaenu võtma ning pakkumisest suurem nõudlus on hinnad üles ajanud.

„Nii on mitmeid riike juba tabanud vältimatu hinnakorrektsioon lihtsalt edasi lükkunud. Tulemata see ei jää, küsimus on vaid – millal. Lähima kolme aasta jooksul see aga juhtub ning see võib paljud kõrge laenukoormusega majapidamised väga raskesse olukorda panna,“ ütles Rootsi eluasemelaenu ameti analüütik Bengt Hansson.
  .
„Normaalne eluasemelaenu intressimäär 5,5% muudab elamiskulud oluliselt kõrgemaks ning tähendab meie hinnangul tänasest 20% võrra madalamat eluaseme hinnataset,“ ütles Hansson.

Amet on kõrvutanud tänast olukorda varasemate mullistustega kinnisvaraturul. Praegu on laenu osakaal keskmiselt 46% eluaseme väärtusest, mis on 15 protsendipunkti võrra kõrgem tase kui eelmise hinnalanguse eel 1990. aastal.

Intressid võivad kiiresti tõusta ka Euroopa riikide võlakriisi tagajärjel, hoiatas Hansson.


 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed