22. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toompark: kihlvedu Tossoga oli "easy money"

Mullu märtsis vedasime Enn Tosso'ga kihla, kas 2010. a. Tallinna korteriomanditehingute mediaanhind on 2009. a. tasemest kõrgemal või madalamal, kirjutab kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark.

Minu väide oli, et 2010. aasta hinnatase jääb 2009. aastale alla. Enn väitis vastupidist.

2009. a. märtsis tehtud Tallinna korteriomanditehingute ruutmeetri mediaanhind oli 14 153 krooni.

Ajaliselt oli tegemist majanduse ehk isegi kõige raskema momendiga. 2009.

aasta esimese kvartali lõpp oli aeg, kus kõiksugu kindlustundeindikaatorid olid kõigi aegade madalaimatel tasemetel.

Pankurid rääkisid sel ajal seminaridel numbrite asemel luuletusi - keegi lihtsalt ei osanud prognoosida, mis aasta asemel isegi paari nädala pärast üllatuse võib tuua.

Tööpuudus oli jõudsalt kasvamas ja kinnisvaratehingute arv oli rekordiliselt madal. Hinnad olid elamispindade turul aasta tagasi veel väga selges languses. Turul ei olnud ühtegi optimismi sisendavat märki.

Nii ei olnud raske vastu võtta kihlvedu kinnisvarahindade liikumise suuna osas. Seda veel eriti põhjustel, et aasta tagasi puudus vähimgi baas, mis oleks andnud põhjuse isegi hindade stabiliseerumiseks.

Tänase seisuga on maa-ameti andmeil Tallinna korteriomanditehingute mediaanhind 12 383 krooni ehk aastatagusest märtsist ~13% allpool.

On ehk pisut ajast ettetõttamine kuulutada märtsi kuu baasil tehtud kihlvedu juba täna lõppenuks, kuid olgem ausad - ühe kuuga hinnatase siiski vaevalt sedavõrd tõuseb, et eelmist aastat ületada. Tänasest aga aasta edasi prognoose teha on juba märksa raskem.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785