15. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohila vineeritehase rajaja nõuab SEB Grupilt 1,49 mld krooni kahjutasu

OÜ Grove Invest esitas 12.02.2010 Harju Maakohtusse kahjunõude AS SEB Pank ja AS SEB Liising vastu summas 1, 49 miljardit krooni, millele lisanduvad seaduslikud viivised.

Kahjunõude sisuks on OÜ Grove Invest poolt asutatud 150 töötajaga Baltic Panel Group OÜ-le majandusraskuste, likviidsusprobleemide ja pankroti põhjustamine AS SEB Pank ja AS SEB Liising poolt aastatel 2007-2008.

„Käesoleva vaidluse sisuks on asjaolu, et OÜ Grove Invest poolt 2005 aastal vineeritootmiseks asutatud Baltic Panel Group OÜ (BPG) kaotas tänu SEB Panga ja SEB Liisingu jõulisele sekkumisele ettevõtte juhtimisse nii oma investeeringu kui ka ettevõtte. Vineeritehase käivitumine takerdus seoses sellega, et tootmisseadmete tarnija ei olnud võimeline seadmeid tööle rakendama ja AS SEB Pank ja AS SEB Liising ei nõustunud Grove Invest ja BPG ettepanekutega tekkinud probleemide lahendamiseks.

Selle tulemusena tekkisid Baltic Panel Grupil likviidsusprobleemid ja 12.05.2008.a. kuulutas kohus välja firma pankroti,“ selgitas OÜ-d Grove Invest esindav vandeadvokaat Erki Kergandberg. „Soovime juhtida tähelepanu ka sellele, et krediidiasutusena lasub AS-l SEB Pank kohustus tagada, et tema majandustegevusest tulenevad riskid on igal ajahetkel piisavalt tagatud omavahenditega.“ Arvestades AS SEB Pank ja AS SEB Liising vastu esitatud kahjunõude suurust, on OÜ Grove Invest teinud viidatud kohustuse täitmise kontrollimiseks teate ka Finantsinspektsioonile.

OÜ Grove Invest juhatuse liikme ja osaniku Jüri Triletski sõnul oli Kohilasse rajatud ca 500 miljoni kroonise maksumusega vineeritehasel olemas vajalik tööjõud, kogu vajalik tooraine, lai kliendibaas eksportturgudel ning ka kasumi kindlustamise leping maailma suurima kindlustusseltsiga Zurich.

 „Me võtsime panka kui partnerit, kasutades ettevõtte finantseerimisel SEB poolt meile soovitatud skeemi,“ rääkis Triletski. „Kui pank ei oleks hakanud tegema meile takistusi ettevõtte käivitamisel tekkinud tehniliste probleemide lahendamisel, töötaks Baltic Panel Groupi tehas täna täiel võimsusel, valmistades 50 000 kuupmeetrit vineeri aastas, andes käivet 535 miljonit krooni aastas, EBITDA-ga 230 miljonit krooni aastas ning andes Kohilas tööd ca 150 inimesele.“

Grove Invest OÜ-d esindavad antud vaidluses advokaadibüroo Tark & Co vandeadvokaat Erki Kergandberg ja advokaat Elmer Muna ning advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcous vandeadvokaat Arne Ots.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785