11. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lextal täpsustab linnahalli renoveerimiseks pakutud laenugarantiid

Advokaadid Üllar Talviste ja Katrin Kahn, kes esindavad advokaadibüroo LEXTAL kliendiks on Tallinn Entertainment LLCd, selgitavad laenugarantii asjaolusid.

Tänases meedias (nt. Päevaleht) on elavalt kajastatud uudis, mille kohaselt Tallinna linnavalitsus on valetanud väites, et on olemas laenuvõimalus, mis on garanteeritav USA valitsuse poolt ning mille abil saaks muuhulgas renoveerida Tallinna Linnahalli. Poliitik Keit Pentus leidis, et linnapea peaks isegi vabandama USA saatkonna ees. Kahetsusväärselt on kajastust leidnud tegelikkusele mittevastav teave, mille põhjuseks on ilmselt majandus- ja finantsotsuste nägemine läbi poliitiliste sümpaatiate ja antipaatiate prisma. Sellest tuleks võimalusel hoiduda.

Mistahes avaliku- ja erasektori koostööprojekti kaasatakse tavaliselt laenukapitali, milles ei ole midagi erakordset.

Esiteks kinnitame, et meie poolt edastatud informatsioon Tallinna linnale ja linna poolt omakorda edastatud informatsioon avalikkusele on tõene ja õige.

Teiseks kinnitame, et pikaajalise laenu saamise võimalus summas kuni 250 miljonit US dollarit on tõene ja õige.

Kolmandaks kinnitame, et sellise laenu saamisel on laen garanteeritud CDI (Credit Default Insurer, laenukindlustamisega tegelev USA juriidiline isik) poolt. CDI omab omakorda täielikku USA valitsuse garantiid ("backed by full faith and credit of the U.S. government“).

Neljandaks kinnitame, et laenuvõimalus ei ole suunatud ainult Tallinnale, vaid omaks laiemat tähendust kogu Eesti riigile ja hõlmaks ka muid võimalikke arendusprojekte.

Viiendaks kinnitame, et laenu saamise korraldajaks saab olla vaid 100% riigi poolt omatav või kontrollitav isik. Otsus laenu võtta või mitte on Eesti valitsuse otsustuspädevuses. Laenudokumentide vormistamine positiivse otsuse korral võtaks aega ligikaudu 6 kuud.

Laenu garanteerimine tähendab laenusaaja kohustuste täitmist garandi poolt üksnes juhul kui laenusaaja ise ei täida laenu tagasimaksmise kohustusi nõuetekohaselt. Seega saab laenugarantii eksisteerida alates hetkest, mil laenuleping on sõlmitud. Tallinna linn pole kordagi väitnud, et kõnealloleva laenu osas oleks laenuleping juba sõlmitud, mistõttu spekulatsioonid garantii osas veel sõlmimata laenulepingule on sisutud.

Laenu võtmine ja Linnahalli projekti arendamine sõltub loomulikult Eesti riigi ja Tallinna linna huvidest ja koostöötahtest, mida Tallinn Entertainment LLC kuidagi mõjutada ei saa.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785