25. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omanike Keskliit: Energiaturuseadus peab arvestama kodutarbijaga

Eesti Omanike Keskliidu hinnangul on praeguses energiaturuseaduse arutelus jäetud tahaplaanile Eesti energeetikasektori pikaajalised vajadused, energiajulgeolek ning kodutarbijate huvid.

Seaduse eelnõu arutelust kumab läbi erinevate lobby-gruppide võitlus, mis ei arvesta energeetikasektori pikaajalise perspektiiviga.

EOKL hinnangul ei peaks tarbija rahakotist kinni maksma Narva põlevkivikatelde ebaefektiivset hakkpuiduga kütmist, mis kunstlikult paisutab 200 miljoni võrra aastas elektriarveid ning on tõstnud hakkpuidu hinda kohati kuni 50%-i. Ka energeetika valdkonnas peaks eelkõige rõhuma kulusäästlikkusele. Seega, kui on otsustatud taastuvenergiat subsideerida, siis on mõistlik toetada efektiivset koostootmist.

Samuti ei tohi taastuvenergia toetus muutuda pelgalt teatud ettevõtete riigieelarvelise subsideerimise vahendiks. Seega oleme vastu ettepanekule, et ettevõtted saaks iseenda tarbeks toodetud taastuvenergialt alates 1. jaanuarist 2011 riigieelarvelist toetust.

Strateegilisest vaatest on energiaturuseaduse aruteludel Narva uute põlevkivikatelde ehitus, mis kätkeb endas pea 20 miljardi kroonist investeeringut, seatud kahtluse alla. Kummastav, kuidas riigi jaoks niivõrd strateegilistes küsimustes muudetakse üleöö seisukohti. Algselt planeeritud kahe põlevkivikatla asemel soovitakse ehitada ühte. Ühe koalitsiooni erakonna fraktsiooni esimehe põhjendused "saame ühega ka hakkama ja ergutame loomingulisi otsinguid Eesti energiabilansi mitmekesistamiseks" on kohatud. Parlamendisaadikud peaksid selgitama, mil viisil asendatakse  ehitamata jäetav põlevkivikatel Eesti energiabilansis.

Riigikogule toonitame, et energiavaldkonnas ei tehta otsuseid mitte 3-5 aasta, vaid 20-25 aasta perspektiivis.  Tänaseks oleme kahjuks jõudnud olukorda, kus energeetikasektori pikaajalised arengukavad võidakse ühe otsusega muuta makulatuuriks.  EOKL kutsub üles Eestis looma (sarnaselt paljude Lääne-Euroopa riikidele) päevapoliitikast lahtiseotud energeetika agentuuri, mis tagaks energeetikasektori jätkusuutliku ning läbimõeldud arengu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785