21. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Projekteerija välistas kartellikokkulepped

Sirkel&Mall tegevjuht Paavo Pärn kommenteeris Eesti Projektbüroode Liidu tegevdirektor Mauno Inkineni üleskutset - miinimumhind paika panna -, et see on välistatud.

„Kokkulepped hinna osas on välistatud, kuna turg koosneb sadadest 3-5 projekteerijatega büroodest,“ sõnas ta.

Ta märkis, et kui riigihangetel osaleb 15 pakkujat, siis alati leidub keegi, kellel sellel hetkel tööd nii vaja, et hind kipub olema madalam ka omahinnast.

Pärn möönis, et selline hinnasurve tellijate poolt  on paljuski projekteerijate enese pohjustatud.

„Turul kujundavad hinda kahjuks üksiküritajad, kes moodustavad turul enamuse. Nad ei tegele arendustegevusega, tihti pole neil tarkvara ja osad ei maksa maksegi,“ ütles ta ning lisas, et  sellelt pinnalt hinda tehes küsitaksegi ainult leivaraha.

Eesti suurimad projekteerimisbürood omavad turuosa 1 -2 %. Pärn selgitas, et sellise turuosaga peavad ka nemad turuhinnaga kaasa minema ning  seni, kuni projekteerijad tahavad koik üksi kodus nokitseda, ei saa Eestis projekteerimishind kunagi olema väga palju korgem. 

„Inkineni soov probleemi kartellikokkuleppega lahendada, näitab ainult turumajanduse ja sektori tundmise puudulikust,“ sõnas ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785