12. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pöides võetakse valesti võõbatud kabelilt värv maha

Muinsuskaitseamet otsustas eemaldada Pöide kalmistul asuvalt unikaalselt Aderkasi kabelilt sobimatu värvikatte, kuna 2006. aastal värviti kabel üle ameti väitel omavoliliselt ja muinsuskaitsega kooskõlastamata, kirjutab Oma Saar.

1791. aastal Pöide kalmistule kolme perekonna matmispaigaks püstitatud Aderkasi kabel päästeti kakskümmend aastat tagasi kindlast hävingust. Siis olid kabelist veel säilinud üksnes seinad, aga riiklik arhitektuurimälestis taastati ja kõik olid tulemusega rahul, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

2006. aastal avastati aga ühel suvehommikul ootamatult, et keegi, keda pole ka Eesti politseil õnnestunud seni kindlaks teha, on käinud kalmistul kabelit võõpamas. Nüüd, neli aastat hiljem, on muinsuskaitseamet leidnud raha, et sobimatu värv kabeli fassaadilt eemaldada.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785