Detsembris hinnatõus jätkus

Poole aastaga 16% võrra kasvanud kinnisvarahinnad annavad märku, et kinnisvaraturu põhi võib selleks korraks möödas olla, analüüsib 1Partner Kinnisvara Maa-ameti detsembrikuist tehingu- ja hinnaülevaadet.

Maa-ameti esialgsetel andmetel püsis Tallinna kinnisvaraturg detsembris sarnaselt kogu aasta viimase kvartaliga aktiivne. Detsembris tehti Tallinnas 702 kinnisvara ostu-müügi tehingut, mida on ca 78% rohkem kui 2009. aasta jaanuaris.

1Partner Kinnisvara hindaja Rait Riimi sõnul võib detsembrikuist tehingute arvu pidada märkimisväärseks, sest tehinguid tehti valdavalt kuu esimeses pooles. „Kuu teine pool oli jõulupühade tõttu rahulik nagu igal aastal. Kui jõulupühi ei oleks vahele tulnud, oleks ilmselt detsembris tulnud selle aasta tehingute rekord,“ sõnas Riim ja lisas, et oktoobri rekordtulemusest, mil tehinguid toimus 796, jäi puudu vähem kui 100 tehingut.

Endiselt toimub Tallinnas kõige rohkem tehinguid korteritega, mis moodustab ca 2/3 kõigist tehingutest. Detsembris müüdi Tallinnas 482 korterit, mida on küll veidi vähem kui oktoobris-novembris, kuid siiski 86% rohkem kui jaanuaris. Tallinna korterite keskmine ruutmeetrihind oli detsembris esialgsete andmete kohaselt 13 200 krooni. Võrreldes juulikuuga, mil keskmine ruutmeetrihind oli kõigest 11 400 krooni, on hinnad tõusnud ligi 16%. Vaadates tagasi kogu 2009. aastale, on korterite hinnad võrreldes aasta algusega langenud ca 20%.

Esialgsete andmete kohaselt müüdi Tallinnas detsembris 46 eluhoonetega hoonestatud kinnistut ja 32 hoonestamata krunti. Samas suurusjärgus on kruntide ja eluhoonete tehingumahud püsinud läbi terve aasta.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed