29. detsember 2009

Äripinna rendiruutmeetri hind langes 88 kroonini

Keskmised äripindade müügi- ja rendihinnad olid novembris jätkuvas languses, selgub Colliers Internationl Estonia kuuülevaatest.

Pakkumishind Tallinnas langes 13% oktoobriga võrreldes – 19 400 kroonilt 17 000 kroonile ruutmeetri kohta. Rendiruutmeetri hind langes pealinnas keskmiselt 4 % - 88 kroonini ruutmeetri kohta. A klassi büroopinna rendihind oli möödunud kuul 150-240 krooni, vakantsus 28-30%.

Kinnistuameti andmeil tehti ostu-müügi tehinguid Harjumaal ärikinnisvaraga novembris pea 30% enam kui aasta varem. Samas on tehingute väärtus, 920 miljoni krooni, aastatagusega võrreldes langenud 40%.

Võrreldes oktoobriga kasvas novembris ärikinnisvaraga tehtud tehingute arv Harju maakonnas 22lt 29le, neist 17 tehti väljaspool Tallinna.

Äripindade rendimäärad ja vakantsus jäid möödunud kuudega samale tasemele. Ehkki omanikud teevad uusi rentnikke meelitavaid allahindlusi, pole pakkumised nii ahvatlevad kui varem.

Nii mõnedki kaubandusketid on sattunud tõsistesse raskustesse, näiteks võib paari järgneva kuu jooksul oodata Sportlandi poeketi pankrotti. Ehkki kaupmehed on mures 1% suuruse kauplemismaksu kehtima hakkamise pärast uuel aastal, on vakantsusmäär suuremates kaubanduskeskustes nullilähedane ning külastajate arvu langus pole olnud dramaatiline.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688