22. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida Tosso ennustas?

Teen kokkuvõtte, mida olen viimase kolme aasta kohta Äripäeva kinnisvara rubriigis kinnisvaraturu kohta ennustanud.

Järgmise aasta ennustust saab lugeda 4. jaanuaril Äripäeva kinnisvara rubriigis.

Alljärgnevad ennustused on ilmunud vastavalt Äripäeva aasta esimeses kinnisvara rubriigis.

2007 – sikud eristuvad lammastest

- ostjaid jääb vähemaks kui müüjaid- mägede tüüpkorterite ning kehva kvaliteediga kipsmajade hinnad langevad- spekulandid on sunnitud vara kahjuga maha müüma- Euribori tõus ja karmid laenutingimused õhutavad korterit üürima

2008 – turg suigub surmaunne

- vaikne hinnalangus jätkub- tehingumahud langevad veelgi- müügiperioodid pikenevad- väikearendajad pankrotistuvad- "põlluarendusi" ei osteta ka hoolimata hinnalangustest- neljandas kvartalis hakkab turg elavnema- äripindade turule saabub ülepakkumine

2009 – jõutakse raskesse depressiooni

- keskmise palgaga saab ruutmeetri kätte- heas korras tüüpkorteri ruutmeeter „mägedel“ maksab aasta lõpuks 14 000 krooni- tööpuudus võib kasvada 15-20% suuruseks- märkimisväärselt suurenevad sundmüügid- potentsiaalseid ostjaid vähe- kaubaks lähevad vaid parimad palad- hinnad kukuvad aastaga keskmiselt 25%

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785