Soome korterimüügis halvim möödas

Soome kinnisvaraturul on korterimüük teinud aasta lõpupoole kiire pöörde ülespoole, korterid maksavad nüüd juba keskeltläbi sama palju kui enne majandussurutist, kirjutab Taloussanomat.

Korterimüük on üllatanud sel aastal Soomes nii ostjaid, müüjaid kui ka ala eksperte. Aasta tagasi ennustati korterite hinna langust ja rasket müügiaastat. Aasta alguses näis see ennustus ka tõeks minevat, sest müük läks vaevaliselt ja hinnad jätkasid langust. Esimeses kvartalis langesid hinnad pealinna piirkonnas 7 protsenti ja kogu Soomes 5 protsenti. Kuigi kortereid oli varasemast vähem müügil, venis keskmine müügiaeg kolme kuu pikkuseks.

Suurt kukkumist aga ei tulnud, vaid müük elavnes ja hinnad hakkasid tõusma. OP-keskuse korterivahenduse juhi Kenneth Sandbergi sõnul ahvatlesid hinnalangus, madalad intressid ja kõrged üürid inimesi väikseid kortereid ostma.

Suve lõpus ja sügisel kasvasid hinnad nii eelmise kvartali kui ka aastataguse ajaga võrreldes. Ka müügiaeg lühenes kahe kuuni.

„Korterimüügi toibumine on olnud üllatavalt kiire,“ nendib ka kinnisvaravahenduse keskliidu juht Jukka Malila..

Kinnisvara keskmine hind on jõudnud samale tasemele, kus see oli enne kriisi. Kõik pole siiski ühtviisi paranenud. Vaid väikeste korterite hinnad on peaaegu kõikjal Soomes oktoobriks kerkinud eelmise aasta tasemele, ridaelamute ja majade hinnad on kohati kõvasti langenud. Nii on näiteks Helsingi piirkonna majade hinnad kolmandas kvartalis langenud 13,5 protsenti.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed