10. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oksjoniportaali auction.ee kasutab 20% kohtutäitureist

Portaali auction.ee haldava Auction OÜ juhatuse liige Marianne Hallaste ütles Äripäevale, et nendega alates 2004. aastast liitunuist kasutab teenust igapäevaselt umbes 20% kohtutäituritest.

Riigikogu võttis täna kolmandal lugemisel kohtutäituri seaduse vastu, mis kohustab sundenampakkumise kuulutusi avaldama kahes enamlevinud kinnisvaraportaalis ning ajalehes. Internetti peab täitur uuest aastast lisama ka müüdava kinnisvara pildid. Seni pidid täiturid avaldama müügikuulutusi vaid väljaandes Ametlikud Teadaanded.

Samas avaldab auction.ee 2009. a algusest alates kõik Ametlikes Teadaannetes ilmunud müügikuulutused.

"Meil on hea meel, et meiega 2004. aastal liitunud kohtutäiturid kuulutavad meil seniajani ja on pilte lisanud ilma seaduse sunnita. Senini puudus ju ka kuulutuse avaldamise (va Ametlikud Teadaanded) ja piltide lisamise kohustus," kommenteeris Hallaste.

Naise sõnul on enamus kohtutäitureid teadlikud auction.ee olemasolust ja kõikidele, kes on soovinud pilte ja kuulutusi sellesse oksjonikeskkonda lisada, on seda ka võimaldatud. Teiste potentsiaalsete huviliste enampakkumisi pole portaal aga korraldanud.

"Pankrotihaldurid olid siiani meie poolt kõrvale jäänud, aga kuna kohtutäiturid ja pankrotihaldurid liituvad ühise koja alla, hakkame loomulikult edastama ka nende pakkumisi," rääkis Hallaste. "Liituda on soovinud paljud need, kes ei ole seotud sundenampakkumiste korraldamisega, kuid meie eesmärgiks on siiski lihtsustada sundenampakkumiste korraldajate tööd ja pakkuda teenust ainult neile."

Hallaste selgitas: "Oleme kitsalt spetsialiseerunud leht, omame kindlaid külastajaid, kes on ka reaalselt huvitatud oksjonitel ostmisest. Meie püsikülastajad ootasid elektroonilisel oksjonil osalemise võimalust, mis nüüd lükkub kahjuks seadusega ajaliselt edasi. Reaalne elektroonilisel oksjonil osalemise valmidus oli juba 2007. aastal auction.ee-s olemas."

Auction.ee külastatavus jääb 15 000-20 000 unikaalse kasutaja juurde  kuus. Neist umbes 10% on lähivälismaalt. 

Aasta lõpus tuleb auction.ee välja kolmanda täiendatud versiooniga, mis lihtsustab kuulutuste haldamist ning muudab keskkonna kasutamise mugavamaks. "Muuhulgas pakume võimalust edastada kuulutused automaatselt erinevatesse teistesse portaalidesse," märkis Hallaste.

"Koostöölepingud on kinnisvara hindajatega, juhul kui on vaja turuhinnet objektile, pildistamise teenus, vajadusel pakume kuulutuse teksti tõlketeenust. Nõudlusel suudame teenuseid kiiresti lisada," kirjeldas Hallaste pakutavaid lisateenuseid.

"Oleme hoidnud kuulutuse hinna võimalikult all, sest eesmärk ei ole võlgnike pealt teenida, kes lõppkokkuvõttes peavad selle kõik kinni maksma. Rääkides kohtutäiturite enampakkumiskuulutuste mahust, on see 300-500 kuulutust kuus," lisas ta, jättes kuulutuse hinna täpsustamata.

Hetkel on auction.ee täiesti reklaamivaba, kuid portaal kaalub tasulise reklaami avaldamist ja oksjonikuulutuste tasu kaotamist.

"See, et kohtutäiturid ainult kinnisvara müügiga tegelevad, on eksiarvamus ja aja märk," rääkis Hallaste. "Kinnisvara on ainult üks osa sellest ja kindlasti ka ülehinnatud. Tegelikult müüakse enampakkumisel kõike. Ja arutelu selle üle, milline siis on „enamlevinud kinnisvara müügipakkumiste portaal“ Eestis, on täiesti mõttetu. Internetis on kõik „enamlevinud“…"

Seaduse eelnõu kolmanda lugemise eel on sõnastuse muutmist natuke liiga hilja arutada, märks Hallaste Äripäeva küsimuse kohta, ega muudatus täiturite kuulutisi City24 ja KV.EE kätte mängi.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785