24. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: korterturule tekivad uued ohud

Ober-Hausi Kinnisvara tegevjuht Tarmo Kase kirjutab, et kuna tööpuudus kasvab, sissetulekud vähenevad, saabub külm talv, siis võib kodulaenu intressi tulumaksu soodustuse kaotamine mõjuda paljudele kodanikele tooli jalge alt löömisena.

Tänases üldises halvenevas majandusolukorras ja langeval kinnisvaraturul võib paljudele kodulaenuintresside tulumaksu soodustus olla järgmisel aastal otsustava tähtsusega.

Enamik kodanikke on laenuvõtmist põhjalikult planeerinud ja arvestanud saadava soodustusega ning võimalik kodulaenuintressi tulumaksu soodustuse tühistamine rikuks kodanike suhtes üht olulisemat printsiipi - õigustatud ootuse printsiipi.

Kindlasti aitab saadav soodustus vältida mõnedele peredele korteri sundmüüki sattumist tänases majandussituatsioonis.

Tõeliselt külma talve tulekul lisanduksid veel tõenäoliselt massilised korteriühistute võlgnevused soojatootjatele, mis osutuvad paljudele korteriühistutele ülitõsiseks proovikiviks kogu senise tegevuse jooksul. Tänaseks, suhteliselt soojade sügisilmade taustal on esimesed korterelamud tsentraalsest soojavarustusest võlgnevuse tõttu väljalülitatud aga korteriühistute võlgnevused on tugevas tõusutrendis.

Vastavalt seadusele saab korteriühistu pikemaajalise võlgnevuse korral algatada võlgniku korteri sundmüügi protsessi kuid ühistut rahuldava tulemuseni võtab see aega ning võlgnike arv ja summa ühistus võib jõuda kriitilise piirini. Soojakraanide sulgemine ja ebakindlus võivad põhjustada lisaks juba sundmüügis olevatele võlgnike korteritele ka korrektselt kommunaalmakseid tasunud kodanike korterite müükipaiskamise.

Kõik see võib meid mustema stsenaariumi korral tänases halvenevas majandusolukorras ees oodata ja läbi pankrottide ning sundmüükide suureneks kinnisvaraturul pakkumine veelgi aga eks aeg annab arutust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785