20. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Projekteerija: kas liigume tagasi 1993. aasta banaanivabariigi hiilgeaegadesse?

Surve tellijatelt, kasvav tööpuudus ja üha langevad pakkumuste maksumused riigihangetel sunnivad erinevaid firmasid ebaausalt käituma.

Ahavatlus kulusid kärpida on aga suur. Maksupeturlus, lugematul hulgal tabatud salaja töötavaid „töötuid“, on muutunud käesolevaks ajaks täiesti tavalisteks märksõnadeks.

Projekteerija Sikel & Mall on oma tähelepanu suunanud hetkel valdvalt ärisektorile. Neil ei ole mõtet osaleda riigihangetel, kus tänase seisuga võidetakse töid ebanormaalselt madalate hindadega. Kaks viimast markantsemat näidet on 700 m2 suuruse vanadekodu ja 2200 m2 suuruse õppetöökoja projekteerimise riigihanket, millest esimese hanke eduka pakkumuse maksumuse suurusjärk oli kõigest 96 000 krooni ja teise 160 000 krooni.

„Kui me varem saime rääkida olukorrast, kus võrreldes eelmiste aastatega sai sama raha eest tellida kaks korda rohkem, siis nüüd me räägime olukorrast, kus tegeletakse sihilikult maksudest kõrvale hiilimisega. Sirkel & Mall’il ei ole  olnud ega hakka ka kunagi olema huvi sellistes mängudes osalemise vastu. Pehmelt öelde on põhi juba lähedal ning turul valitseb täielik meeleheide“, sõnas Sirkel & Mall OÜ tegevjuht Paavo Pärn.

Alates käesolevast aastast on Sirkel & Mall hõivatud kolme kaubanduskeskuse ja kahe büroohoone projekterimisega. Rahalised mahud  ei ole küll nii suured kui varem, aga seda väita, et ärisektoris tööd ei ole, küll ei saa. Hinnad võrreldes avaliku sektoriga on ikka oluliselt kõrgemad ja võimaldavad ausalt ja meeskonda arvestavalt ots-otsaga kokku tulla.

Tema sõnul võib öelda - hankijate eeldus, et pakkumuse madalaim hind selgitab välja parima projekteeija, ei vasta tõele, küll aga võib viidata maksudega vassimisele ja fiktiivsete töötajatega opereerimisele.

„On äärmiselt kahetsusvärne, kui peturlusel lastakse nii ulatuslikult vohada nagu praegu. Seeläbi on sunnitud lõpetama tegevuse mitmed ausad ettevõtted ja sisuliselt jõuame tagsi aastasse 1993 – banaanivabariigi hiilgeaegadesse,“ lausus Pärn.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785