12. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paljud vanalinna äripinnad seisavad tühjalt

Vanalinnas on ka peatänavatel rohkelt vabu ruume, eriti kõrgematel korrustel. Mõned hooned on isegi täiesti tühjad.

Pindi Kinnisvara äripindade vanemmaakler Rein Ruusmann möönis, et vanalinn on büroode ja kaubanduspindadele küllatki tülika planeeringuga- tänavad on kitsad, lisaks on seal on suured liiklus- ja ehituspiirangud.

Omanikel pole tema sõnutsi lihtsalt praeguses majandusolukorras ideid, mida nendega peale hakata, sest vanalinnas ehitamine on muinsuskaitsetingimuste tõttu ka äärmisel kallis. Kohalikule elanikkonnale mõeldud bürood ja kaubandus on vanalinnast välja kolinud, seal tegutsevad ärid on suunatud peamiselt turistidele.

Ruusmanni sõnutsi  piirdub kohalikule elanikkonnale mõeldud äritegevus restoranide, muuseumide ja teatritega, mistõttu on kohalikul elanikul seal ka vähe peale hakata- seega satutakse sinna peaasjalikult vanalinna nädalavahetusel ja meelelahutusasutustesse.

„Vanalinn on ärikinnisvara mõttes väga suurte kontrastidega. Peatänavate ja Raekoja Platsi äärsed hooned on leidnud kasutuse, väiksed tänavad ja vaiksed tänavad sobivad paraku väikese turistivoo ainult tõttu elamiseks,“ tõi osutas Ruusmann.

Enamus aktiivsest ärikinnisvarast on suunanud ennast turistide teenindmiseks- erinevad kõrtsid, suveniiri- ja pudupoed.

Üürihinnad on väga laias skaalas- Viru tänaval ja Raekoja platsil makstakse hea asetusega väikese äripinna eest ka 1500 krooni ruutmeetri kohta, kohati isegi enam. Toitlustusasutuste üürihinnad jäävad käidavatel tänavatel 100-200 krooni ruutmeetri kohta, kauplustel on hinnad mõnevõrra kallimad.

Büroopinnad on vanalinnas valdavalt väiksemad (alla 100 m2) ja üürihinnad kehva ligipääsetavuse tõttu madalad-  60-100 krooni/m2. Antud hinnad ei sisalda kommunaalkulusid ja käibemaksu.

„Pindade vanalinnas üürimise vastu tunnevad praegu huvi peamiselt lõbustusasutused, suveniiri- ja antiigimüüjad ning rahavahetajad. Nii see jääb ka lähemas tulevikus,“ märkis Ruusmann.

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785