Autor: Signe Sillasoo • 29. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Semuehitus: alapakkumiste aeg saab otsa

Semuehitus AS omanik Meelis Munski usub, et olukord majanduses hakkab paranema juba kevadel, ehituses peab lillelisemaid aegu ootama veel aga 2-3 aastat.

Küsimustele vastab ehitusfirma Semuehitus AS omanik Meelis Munski.

Semuehitus ASi käive ja kasum kasvasid möödunud aastal vastavalt 237 ja 1128%. Millest tulenevalt? 

Töömahust tulenevalt. 2007. aasta lõpust sai meie eesmärgiks rohkem riigihangetest osa võtta. Valmistusime kriisiks ja võtsime ennast korralikult tööd täis ning hakkasime kohe ka hinda langetama. See tõi meile teatud võidu. Ka ehitusmaterjalide ja tööjõu hinnad hakkasid vähenema, mis andis ka väga hea tulemuse.

See-eest on 2009. aasta palju lahjem. Mahud vähenevad, täna enam ehitusettevõtjad eriti julgelt kasumist ei räägi. Räägitakse pigem sellest, kui palju, vähe nad peavad mingile tööle peale maksma. Väga vähesed ehitusettevõtjad teenivad praegu kasumit.

Kuidas muutuvad käive ja kasum tänavu mullusega võrreldes?

Eks käive võib langeda seal 40%, kasum kindlasti rohkem.

Mis toimub Eesti majanduses järgmisel aastal – algab kasv, jätkub langus või stabiliseerume samal tasemel?

Mina näen seda, et väikene stabiliseerumine on toimumas juba hetkel. Mööda kõnnime praegu mööda põhja. Aktiivsem ja parem aeg võib tulla järgmise aasta kevadel, kus tööpuudus on selleks hetkeks tipus. Järgmine suvi hakkab loodetavasti seda töötutearmeed vähendama.

Mis puudutab aga ehitussektorit, siis enne 2-3 aastat paranemismärke ei ennusta. Turg stabiliseerub selles mõttes, et need, kes on jäänud, need on jäänud. Eks hinnad stabiliseeruvad, ilmselt alapakkumisi tehakse järjest vähem, kuna lihtsalt ei suudeta 2-3 aastat tegevusele peale maksta.

Majandus hakkab aga kindlasti paremuse märke näitama. Inimestel tuleb ostujulgus tagasi. Ma arvan, et see tarbimisjulgus taastub kergelt kevadel. Aga sellist buumi, nagu me nägime, sellist selle kümnendi lõpus ja võib-olla ka järgmine kümnend ei tule.

Kuidas firma edukalt majanduslangusest välja juhite? Mida olete viimasel aastal varasemaga võrreldes teisiti teinud?

Nagu kõik ettevõtted, oleme ka meie kulusid hästi palju üle vaadanud, personali ja palkasid vähendanud. Oleme võtnud suuremalt ette. Oleme oma tegevuspiirkonda laiendanud. Varem me tegutsesime ainult Kagu-Eestis ja Tartus, nüüd on piirkond aga laiem. Juba eelmine aasta katsime me pool Eestit ära. Oleme rohkem ka oma tööjõu peale läinud ehk oleme hakanud ise rohkem tööd tegema. Alltöövõtjaid on vähemaks jäänud.

Millised on valdkonna ja ka maakonna firmadele suurimad ohud ja võimalused praegu?

2009. aasta teine poolaasta ja 2010. aasta esimene kvartal on Võrumaal kõige raskem aeg. Võrumaa oht on see, et veel rohkem inimesi kaotab töö. Eks see statistika näitab seda.

Võimalused on võib-olla aga nendel ettevõtetel, kes on oma tegevuse tootmisesse või töötlevasse tööstusse suunanud ja kelle tooted võiksid olla maailmatasemel konkurentsivõimelised. Teatud ehitus- ja tööstussektoris ei olegi aga suuri võimalusi. Tuleb lihtsalt rahulikult võtta ja ajada oma asja, optimistlikult mõelda ja teha realistlikke otsuseid. Muud ei jäägi üle. Ma ei oska midagi enam teha. Ma ei kujuta ette, mida saakski teha, hakata ehitusettevõtjana virtuaalmajasid või inimeste lootusmajasid ehitama?

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785