28. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VMT Ehitus: järgmine aasta tuleb tänasel tasemel 

Äripäeva Viljandimaa TOPi võitja, VMT Ehituse tegevjuhi Villu Maamägi sõnul ei ole kriis firmale midagi uut - viis aastat tagasi ei saanud samuti üle kolme kuu ette plaanida.

Küsimustele vastab VMT Ehitus ASi tegevjuht Villu Maamägi.

Kasvasite eelmisel aastal käibes 45 ja kasumis 32%. Kas jäite tulemustega rahule?

Ei kurda küll.

Vastasid tulemused plaanitule?Pigem veidi ületasid. Aasta alguses olime plaanides tagasihoidlikumad, ilmselt tegime paremini tööd. Üritan ise ka plaanides tegevuskavades konservatiivsem olla, siis on kõigil pärast tuju parem, kui tulemusi ületame. Muidu, kui latt ületamisel liiga kõrgel, siis on nii endal kui töötajail tuju kehvem.

Mis märksõnad iseloomustavad teie firmale 2008. ja 2009. aastat?

Tänavune on väga töine. Midagi uut praeguses olukorras meie jaoks tegelikult ei ole. Hindades oleme tagasi 2003-2004. aastas ja seega on see meile rohkem vana kordamine. Vahepealsed aastad kippusidki liiga ära rikkuma. 5-6 aastat tagasi olime samas olukorras, kus üle kolme kuu ette ei teadnud. Ainult 2006. aastal võis märtsis käed kokku lüüa ja nentida, et aasta plaanid olid täidetud. Et ei ole liiga lõbus, aga kas peabki.

Milliseid tulemusi ootate käibes-kasumis 2009. aastal 2008. aastaga võrreldes (näiteks protsentuaalselt)?

2009. tuleb kindlasti tagasihoidlikum. Hinnad on ju palju langenud, samas ei ole füüsilise töö maht meie jaoks vähenenud – inimeste arv ja meeskonna hõivatus on jäänud samaks. Käibes näeme kuni 30 protsendilist langust, kasumis kuni 50% kahanemist.

Mis toimub Eesti majanduses järgmisel aastal - algab kasv, jätkub langus või stabiliseerume samal tasemel?Kuu aega tagasi olin seda meelt, et talv tuleb väga raske. Nüüd on kuu aega möödas ja näen juba helgemates toonides, mitu asja on meile silmapiirile kerkinud. Ei tohiks tulla hullem kui tänavune. Tuleb külm talv ja need, kes aprilli lõpuks pooltühja kõhu või vähese toiduga elus on, need jäävad elama.

Kuidas firma edukalt majanduslangusest välja juhite? Mida olete viimasel aastal varasemast teistmoodi teinud?Muuta pole midagi üritanud. Kõik aastad, ükskõik, mis olukord ka ei valitseks, oleme kliendile maksimaalselt vastu püüdnud tulla ja paindlikud olla. Meie edu saladus vast ongi, et pakume kompleksset lahendust ehk detailplaneeringutest võtmed kätte. Jalgratast seega leiutada pole püüdnud.

Millised on valdkonna ja/või maakonna firmadele suurimad ohud ja võimalused sel ja järgmisel aastal?Kuna tegutseme paljuski põllumajanduslike ehitustega, on suurim võimalus, et piimahind kasvab ja panga rahakraanid keerduvad lahti. Tänavu on põllumajandusehitustega meil nullisseis.

Oht, mis siin ikka, eks majandusest oleme sõltuvuses ja kui langus jätkub, siis mõjutab see ka meid.

CV

VMT Ehituse AS

Asutatud: 1997Asukoht: ViljandiTegevusala: ehitusOmanik: Viljandi Metall AS 100%Käibe muutus 2008. aastal: 45%Kasumi muutus 2008. aastal: 32%

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785