23. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alltöövõtja süüdistab Faciot kuritahtlikkuses

SystemTest, kes tegi Facio tütafirmale allhanke, süüdistab Faciot kuritahtlikus käitumises, sest tütarfirma taotleb praegu pankrotti ning SystemTest-l on töö eest raha saamata.

„Teeb vihaseks asjaolu, et vabariigi seadusandlus võimaldab karistamatult tegutseda kuritahtlikel firmadel, kes ei vastuta enda tütarfirmade majandustegevuse eest. Facio osaleb  järgmistel riigihangetel, pakub alla, võidab riigihanke ja alltöövõtjate näol leiab järjekordsed ohvrid,“ märgib SystemTest juht Tõnu Pukspuu.

Pukspuu sõnul oli sündmuste käik järgmine: antud riigihanke, mille täitmisel OÜ SystemTest osales, võitis Facio Ehitus AS. Tellija oli OÜ Järve Biopuhastus, kellele andis objekti üle Facio Ehitus. SystemTest OÜ-ga ( kui alltöövõtjaga) sõlmis lepingu Facio Enviro, kelle nime vahetati  ja lastakse pankrotti, seejuures alltöövõtjale midagi maksmata.

„Kuna emafirma ei kanna mingit vastutust tütarfirma majandustegevuse eest  - hoolimata sellest, et emafirmal on enamusosalus tütarfirmas, siis saabki selline skeem toimida. Ülalmärgitud  loogikat kasutades võiks iga ettevõte teatud ajavahemikul kantida oma kohustused tütarfirmasse, lasta see pankrotti ning sellega „optimeerida” oma kulutusi. Saan aru, et tellija garantiiaegne teenindus on tagatud Facio Ehitus poolt. OÜ SystemTest esitas pangagarantii Facio Enviro-le.  Nagu mina aru saan, saab Facio Ehitus seda pangagarantiid kasutada nõuete esitamiseks meie firmale, kui objektil on probleemid, samaaegselt midagi maksmata,“ märkis Pukspuu.

Facio tütarfirma, Projektijuhtimise OÜ (endise nimega Facio Enviro) juht Aleksei Kurotskin näeb asja teisiti. Tema sõnul põhjustas firma püsiva maksejõuetuse antud spetsiifilises ehitusvaldkonnas äärmiselt tihe konkurents riigihangetel ning sellest tulenevalt  madalate hindadega ehitustööde teostamine. Ettevõte loodi 2007. aastal, mil ehitusturul valitsesid buum ja kõrged hinnad.

"Kahjuks hakkasid ehitushangete hinnad 2008. aastal kiirelt langema, kuid sama ei toimunud materjalide ja kütuse hindadega, mis moodustavad lõviosa meie kuludest. Lisandus üleüldine finantskriis ja ehitussektori kokkuvarisemine ning vastloodud ettevõttel oli uue olukorraga keeruline kohaneda,” selgitas Kurotskin.

Facio Grupp OÜ juhatuse liige Riho Kalve ütles, et ettevõtte võimalik pankrot ei mõjuta teiste samasse gruppi kuuluvate ehitusfirmade tegevust ega majandustulemusi. "Juba alustatud objektide lõpuleviimiseks on kvalifitseeritud töövõtjad olemas, pooleliolevad objektid valmivad tähtaegselt, kõigile tellijatele on tagatud garantiiaegne teenindus,“ sõnas Kalve.

Küsimusele, mis saab pankroti korral võlausaldajatest, vastas ta, et juhul kui kohus kuulutab välja pankroti, toimub kõik vastavalt pankroti protsessile. korraldatakse võlausaldajate üldkoosolek, kus saab oma nõuded esitada. Kuidas ja mis aegadel asjad juhtuma hakkavad, saab teada anda teisipäeval kui kohus pankrotiavaldust käsitleb ning ka pankrotihalduri nimetab.

Ta lisas ka, et kuna Torutööde Projektijuhtimise OÜ (endise nimega Facio Enviro) on Facio Grupi tütarfirma, siis selle pankrot ei mõjuta osalemist riigihangetel. "Riigihangetest võtab osa Facio Ehituse AS ning praegused riigihangete kaudu saadud pooleliolevad objektid lõpetatakse nii nagu peatöövõtja (Facio Ehitus) lepingud seda ette näevad," kinnitas ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785