6. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laugus: kinnisvaraturu põhi on Tallinnas ületatud

Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees Jaanus Laugus kirjutab, et pärast kriitilist perioodi käesoleva aasta esimesel poolaastal on kolmas kvartal andnud kinnivarateenuste firmale põhjust optimismiks.

Huvi Tallinna kinnisvaraobjektide vastu elamispinna sektoris on selgelt aktiviseerunud.

Rõõmu teeb asjaolu, et lisaks suurenenud huvile kinnisvara omamise vastu on ka inimeste ostuotsused aina kiiremad tulema. Kindlasti on otsustamisel abiks viimase aasta jooksul toimunud märkimisväärne hinnalangus, millele lisanduvad positiivsed noodid majandusest.Kuna korterite pakkumiste arv on juba suve algusest kinnisvaraportaalides märkimisväärselt vähenenud ja põhjahinnad Tallinna korterite osas tõusmas, siis võib järeldada, et turu põhi on Tallinna korteriturul käes või juba pigem ületatud.

Eramute, kruntide ning äripindade osas seda veel kahjuks väita ei saa. Nende turgude taastumine on korterituruga võrreldes nihkes. Järgmisena ootame hinnalanguse peatumist just kruntide ja eramute osas ja seda veel 2009. aastanumbri sees.  Loodetavasti stabiliseerub 2010. aastal ka äripindade turg, kui majandus jätkab sammumist paranemise suunal.

Kui rääkida üldiselt Eestist, siis võrreldes Tallinna ja selle lähiümbrusega on muud Eesti piirkonnad samuti nihkes. Korterituru põhi on saabunud või kohe saabumas Ida- ja Lõuna-Eestis, kuid näiteks Lääne-Eestis on veel hindadel korrigeerumise ruumi. Haapsalu ja Kuressaare elanikud pole veel mujal toimunud hinnakorrektuuridega jõuliselt kaasa läinud.

Eramute, kruntide ja äripindade osas on Eestis üldine paigalseis ning ostuhuvi väga tagasihoidlik. Küll tuntakse suurt huvi maakoduks sobivate talukohtade vastu tingimusel, et hind jääb miljoni krooni piiresse. Selliseid pakkumisi on turul vähe.

Positiivne noot on ka see, et Tallinna korteriturul on mitmed arendajad üle vaadanud uute korterite hinnakirju. Näiteks Rannamõisa teel Haabersti linnaosas saab uue korteri kätte juba hinnaga 15 000- 16 000 kr/m2. See on loomulikult kaasa toonud suure ostuhuvi ning praktiliselt kõik korterid on broneeritud. Uus Maa Kinnisvarabüroo maakleritel on käed-jalad tööd täis.

Ka varasemalt oleme ennustanud, et kui uue korteri hind magalarajoonides kujuneb 15 000 kr ruutmeetri eest, siis toob see kaasa suurenenud ostuhuvi, mistõttu ka uued arendused leiavad kiiresti omanikud ja seda isegi masu ajal. See annab julgust kinnitada, et väga oodatud on uued ja mõõdukate hindadega kortermajad Tallinnas.

Eriti populaarsed ja lausa uusi arendusi vajavad magalad on Kristiine, Mustamäe ning Pelguranna piirkond.  Nendes piirkondades väga hea infrastruktuur ning kesklinnaga väga hea ühendus. Ahvatlev ja inspireeriv kant kinnisvarainimesele on Tallinnas Paldiski mnt läheduses paiknev Mustjõe.

Kesklinnas ja selle lähistel on hinnatumad väikesemahulisemad projektid, vaiksed rahulikud tänavad, hinnaklassiga kuni 18 000- 22 000 kr/m2 (hind oleneb asukohast ja ehituskvaliteedist.) Väga hea näide hetkel kaubaks minevast arendusprojektist kesklinna lähistel on eksklusiivne Villa Eha projekt  Kassisaba piirkonnas. 

Äärelinna piirkondadest on uute korterite nõudluse osas oma positsiooni minetamas Viimsi piirkond, kuna probleemid avalduvad infrastruktuuris. Kõrgemad elektritariifid ja probleemne ühendus Tallinna kesklinnaga on vähendanud Viimsi korterite populaarsust ostjate hulgas. “Pudelikael”, mis ootab Kadrioru piiril ees hommikusi linnaruttajaid ja õhtuseid kojusõitjaid, on kiiresti lahendust vajav probleem. Poliitiline jõud, kes selle lahendada suudab, võidab ilmselt Pirita linnaosa ja Viimsi elanike valimishääled.

 

 

 

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785