2. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koigi mõisa peahoone on restaureeritud

Täna pealelõunal avati Järvamaal restaureeritud Koigi mõisakool, mis valmis tänu Norra ja Euroopa majanduspiirkonna finantsmehhanismi 15 miljonilisele toetusele.

Kultuuriminister Laine Jänese sõnul on koolimajadeks kohandatud mõisahoonetes laste arengut toetav miljöö, sest ajalooline õhustik distsiplineerib seda kordumatut ilu hoidma ning kujundab juba varakult suhtumist kultuuriväärtustesse. “Ma usun, et see õpikeskkond mõjutab laste ilumeelt ja annab neile ka oskuse kujundada ümbritsevat keskkonda”, ütles Jänes. Ta lisas, et paljud mõisad on lisaks koolitegevusele ka piirkondlikuks kultuuri- ja turismipaigaks ja tänu Norra toetusele muutuvad need külastajatele veelgi ligitõmbavamaks.

Hoone põhikorruse parempoolne tiib jääb koolitegevuse tarbeks,  hoone keskosas paiknevat saali hakkab kasutama nii kool kui kohalik kogukond oma üritusteks ja vasakpoolses tiivas paiknevad huvitegevuse ruumid ja koolimuuseum. Mõisahoone teisele korrusele rajati arvutiklass-internetipunkt, kunsti- ja käsitööklass ning raamatukogu.

Restaureerimistööde käigus tulid muuseumiks kavandatud ruumis värvikihtide alt välja laemaalingud, mis osaliselt puhastati. Lisaks avastati võlvkeldrid, mille olemasolu seni teada polnud, kuid mida ei saanud siiski kasutusele võtta, kuna on liiga madalate lagedega. Teise korruse arvutiruumis on läbi klaasi eksponeeritud põranda suursugune kandekonstruktsioon.

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785