25. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maa-amet: kuidas vältida statistilisi anomaaliaid?

Mediaanhind on analüüsis kasutatud tehinguhindade statistilise rea keskliikme väärtus, millest suuremaid ja väiksemaid elemente on ühepalju, selgitab Maa-ameti kinnisvara hindamise osakonna juhataja kt Andres Juss.

Kui kasutada on paarisarv tehinguid, siis mediaanhind võrdub selle andmerea keskpaigas asuva hinnapaari aritmeetilise keskmisega. Mediaani väärtus sõltub üksnes andmerea keskkohas asuvast elemendist või elementide paari suurustest.

Kinnisvara hinnastatistika päringu aruannetes on esitatud nii aritmeetiline keskmine tehinguhind kui ka mediaanhind. Kui andmerida sisaldab nö ekstreemumeid ehk tehinguid väga madalate hindadega või väga kõrgete hindadega, siis sellised tehingud võivad oluliselt mõjutada aritmeetilist keskmist, kuna aritmeetiline keskmine arvestab võrdsel määral statistilise rea iga liikme väärtust. Kuna mediaanhind näitab aga tehingute enda jaotuse keskpunkti, siis mõjutavad üksikud madala või kõrge hinnaga tehingud mediaanhinna väärtust oluliselt vähem.

Kinnisvara hinnastatistika päringukeskkond on oma olemuselt automaatne süsteem, mis lähtub tehingute andmebaasis registreeritud kõigist tehingutest ning genereerib nende andmete põhjal erinevaid statistilisi aruandeid. Siiski tuleb silmas pidada seda, et tehingute struktuur võib erinevatel ajaperioodidel olla erinev (nii asukohast kui ka kvaliteedist tulenevalt), mistõttu ei ole võimalik välja tuua numbrilist suurust, millest alates võib statistilist kogumit pidada usaldusväärseks.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785