24. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korterivõlgu võib sisse nõuda ka uutelt omanikelt

Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse liige Urmas Mardi kutsub korteriostul pöörama enam tähelepanu võimalikele võlgadele, sest  korteriühistul on õigus need sisse nõuda ka uuelt omanikult.

Urmas Mardi sõnul küsis EKÜL Justiitsministeeriumilt seisukohta, kas  korteriomandi omandajale lähevad üle endise korteriomaniku täitmata kohustused korteriühistu eest. "Meie küsimus oli ajendatud erinevatest tõlgendustest selles küsimuses," lisas Mardi.

Segadust on tekitanud Riigikohtu tsiviilkolleegiumi (RKTKo) seisukohad (tsiviilasi nr 3-2-1-105-05), mille puhul leiti, et ei  oleks mõistlik, kui kaasomanik, kes on võlgu jäänud majandamiskulude kandmisel, vabaneks vastutusest oma mõttelise osa võõrandamise abil. RKTKo arvates ei oleks selline vastutus kaasomandi omandajale ettenähtav.

Samuti märgitakse, et iga kaasomanik vastutab tema kaasomanikuks olemise ajal sissenõutavaks muutunud kohustuste eest isiklikult.

Vastuses märgib Justiitsministeerium, et korteriühistuseadus (KÜS) § 7 lõige 3 näeb ette, et korteriomandi võõrandamisel või pärimisel on  korteriomandi omandaja kohustatud korteriühistule tasuma korteriomandi võõrandaja või pärandaja poolt tasumata jäänud  majandamiskulude ja muude maksete eest.

Justiitsministeerium peab vajalikuks rõhutada, et kuna eelmainitud seadusesäte reguleerib korteriühistu ja uue korteriomaniku suhet,  siis ei saa vana ja uus korteriomanik oma kokkuleppega seda mõjutada, sest lepingust saavad õigused ja kohustused tekkida ainult selle pooltele ning korteriühistu ei ole selle kokkuleppe pool.

Justiitsministeeriumi hinnangul ei ole KÜS § 7 lõike 3 eesmärgiks mitte vana korteriomaniku vabastamine tema omanikuks oleku ajal  tekkinud võlgnevusest, vaid solidaarkohustuse tekitamine. Solidaarkohustus tähendab, et võlausaldaja võib selle täitmist nõuda  igalt solidaarvõlgnikult.

Justiitsministeeriumi vastusest johtub, et korteriühistul on otsustuvabadus, kas nõue esitada endise või uue korteriomaniku  vastu.

Kui korteriomandi võõrandamisel on lepinguosalised kokku leppinud, et endise omaniku kanda jäävad tema täitmata kohustused, siis isegi sellisel juhul ei ole korteriühistu minetanud õigust nõuda endise  omaniku võlgade tasumist uuelt omanikult.  Uuel omanikul on seepeale aga õigus esitada tagasinõue talle korteriomandi võõrandanud isikule.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785