Autor: Kaisa Gabral • 18. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomas Annus võitis Äripäeva rikaste TOPi

Äripäeva rikaste TOPi võitja Toomas Annus on sõprade hulgas hinnatud kuju, kelle spordilembuse ning iroonilise huumori lummuses kümblevad paljud ärihiiu tuttavad.

Eesti kõige rikkam žongleerib juba aastaid ajakirjanduses laineid löönud erinevate kahtlustustega. Osavalt ja teinekord mitte nii osavalt pareerib Annus ajakirjanike ründavaid ja uudishimulikke küsimusi.

Ettevõtjad, kuuldes Toomas Annuse nime, väga sõna võtta ei tihka. Paljud sõbrad ja tuttavad jäävad truuks maestro enda taktikale meediaga mitte läbi käia. Konkurendid ehmuvad Annuse nime peale esialgu sootuks ja vanad koolikaaslased meedia vahendusel arvamust avaldada ei julge. Kes on see pealtnäha raudse kilbiga mõjuvõimas mees?

Kohta-Järvelt pärit Toomas Annus on Eesti suurima ehitusettevõtte Riverito (endine Merko Grupp) suuromanik. Juba see eeldab paratamatult meedia suuremat huvi. Samas ettevõtjal endal tundub sellest suhteliselt kama kaks olevat. Meedia käest korra peksa saanud, siis naljalt lavale tagasi enam ei roni - nii arvab Annust juba 15 aastat tundev pankur Indrek Neivelt.

Kasina elustiili ja isikupärase huumoriga

"Ma arvan, et igaüks, kes on jäänud meedia hammasrataste vahele, väldib meediaga suhtlemist. Mina ise väldin ka," märgib Neivelt. "Tal on väga palju sõpru. Kuid vaenlasi on tal ilmselt ka, sest miks muidu teda nii kaua praetakse," lausub pankur, kes peab Annust suure töövõimega ja alati kahe jalaga kindlalt maa peal seisvaks meheks. Neivelti arvates on Annuse üheks tugevamaks ja ühtlasi nõrgemaks jooneks tema huumorisoon. "Paljud inimesed, eriti need, kes teda vähem tunnevad, ei saa tema naljadest aru," lausub Neivelt.

Riverito nõukogu esimehe Tõnu Toomiku sõnul on sellest, et Annus pole enam aktiivselt tegutsev ettevõtja kahju nii Merkole kui ka riigile. "Me ei ole nii tugev ja suur ühiskond, et endale lubada selliste inimeste passiivsust," ütleb Toomik.

Oskab inimesi veenda

Kolleegina iseloomustab Annust Toomiku sõnul kõige paremini Merko edulugu. "Meeskonna loomise ja hoidmise kõrval on üks teda iseloomustav märksõna ka veenmisoskus," lausub Toomik.

Kuigi Annus on Äripäeva rikaste edetabeli võidumees, siis elustiili järgi teda sinna Toomiku arvates liigitada ei saa. "Kõik, kes temaga veidigi on kokku puutunud, teavad, et tegemist on suhteliselt kasina inimesega. Elustiili järgi ta Eesti tuhande rikkama hulka ei kuulu," kinnitab Toomik.

Nordeconi (endine Eesti Ehitus) juht Jaano Vink jääb sõnaahtaks. Mainib vaid, et Merko on sundinud neid konkurssidel kõvasti pingutama, kuid personaalselt iseloomustavat iga meest kõige paremini tema enda sõnad ja teod.

Annus on suur spordilemb ja organisaator, kes lisaks mäesuusatamisele ja motomatkadele on olnud eestvedaja muheda pundi pedaalitallajate kokkupanekul. Kümneliikmeline jalgrattasõpruskond kannab ühise sõiduvormi all koondnime "Tark ei torma".

"See on osa meie mootorratturite sõpruskonnast, kes pole liiga mugavad, et rattaga sõita," lausub Annuse sõber ja Äripäeva edetabelis 49. kohal olev Koit Uus.

"Puutume Toomasega kokku tööväliselt. Ärialal ainult põgusalt. Olen pannud elus tähele, et sõprus ja äri ei saa omavahel hästi läbi, võib tekkida konflikte," lausub Uus.

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785