8. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ostjad teavad taas, mida soovivad

Kuuldused majanduse ja kinnisvaraturu peatsest põhjast on juba aastaid turul passiivsena oodanud ostjad liikvele ajanud- kusjuures erinevalt varasemast on ostjad oma soovidest väga teadlikud ning suudavad selgelt kaardistada otsitava vara nii asukoha kui hinnaklassi poolest, kirjutab Pindi Kinnisvara vanemmaakler Helena Mandel.

Tänast ostjaklienti iseloomustab väga kõrge teadlikkus otsitava vara suhtes- otsused on saanud settida sõna otseses mõttes mitu aastat, pakkumisteturg on endale üksipulgi selgeks tehtud ning enam ei tehta nö külmasid kõnesid hinna alandamiseks objektide kohta, mille vastu tegelikult tõsine huvi puudub.

Kui veel mõned kuud tagasi oli ostja ebakindel soetatava vara suuruse, renoveerimistaseme ning isegi piirkonna suhtes, siis nüüdseks on see kardinaalselt muutunud. Ei ole üldse tavapäratu, kui klient teatab: „Olen jälginud turgu üle aasta, nüüd ma soovin soetada endale renoveeritud 3-toalist korterit antud piirkonnas ning olen valmis maksma selle eest maksimaalselt miljon krooni.“

Kusjuures ostja on juba varasemalt endale selgeks teinud, et sellise hinnaga on ka võimalik soovitud kaupa saada.

Väga üldistatult võib väita, et kui veel kevadkuudel tegi maakler tööd 20 ostuhuvilisega ning neist 2 olid oma otsuses kindel, siis nüüdseks on lihtsalt huvi pärast objekte külastavate „kinnisvaraturistide“ osakaal langenud alla 50%.

Veel on vara väita, et see tähendab ka automaatselt kiiret elavnemist turule. Ilmselt septembri-oktoobri andmed paljastavad lõpliku tõe- kas ebakindluse selgroog hakkab murduma või jääb turg tehingute arvu poolest sarnaselt suvega kiratsema.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785