2. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanska juhatuse liige: personal läks koos juhtkonnaga

Skanska EMV juhatuse liige Alar Kullison ütles, et 2008 aasta tulemusi on väga tugevalt mõjutanud firma juhtkonna lahkumine 2007. aastal ja sellele järgnenud personali liikumised 2008. esimesel poolel.

Kullison lisas, et kindlasti ei maksa alahinnata ka 2008 aasta ehitusturu muudatusi. Skanska töötajate arvu eelmisel ja sellel aastal on veel mõjutanud teedeehituse üksuse sulgemine.

Äripäev kirjutas aasta tagasi, et hulk ehitusfirma Skanska endisi võtmetöötajaid toimetab nüüd uues firmas Sherman, mis vaid aastaga on ehitusturust hammustanud tubli tüki.

Eelmisel aastal leidis Skanskas aset tõsisem pereheitmine - lahkusid nii ettevõtte tippjuhid kui ka hulk tähtsuselt järgmisi mehi. Möödus vaid mõni kuu, kui samad mehed otsekui nõiaväel said tegusa ehitusfirma Sherman omanikeks. Kuni tolle hetkeni oli Shermani omanikuks vandeadvokaat Eerik Entsik.

Esimese objekti ehitamist alustas Sherman juba siis, kui firma ainuomanik ja juht oli veel vandeadvokaat Eerik Entsik. Viimase osalus hakkas "lahustuma" eelmise aasta sügisel ja alles tänavu aasta maiks kandusid kõik Shermani aktsiad üle Skanska endistele divisjonijuhtidele Kaupo Kolsarile, Tiit Kõndile, Kajar Kruusile jt. Ning kokku saab Shermanis tööd paarkümmend Skanska endist töötajad.

Vandeadvokaat Entsik aga ei soovi oma rollist rääkida. Ka Shermani vastsed omanikud on oma ärist rääkides kidakeelsed.

"See ei ole Skanskast välja kasvanud firma, lihtsalt on inimesi, kes on Skanskas tööl olnud," ütleb Shermani suurosanik ja juht Kaupo Kolsar. Üsna kategooriliselt ei soovi Kolsar aga vastata küsimusele, kas ta töötas Shermanis juba sel ajal, mil ettevõte kuulus advokaat Eerik Entsikule.

Teine osanik Kajar Kruus, kes veel praegugi on vormiliselt kahe Skanska tütarfirma nõukogu liige, ei kuule esimese kontakti ajal telefoni teel küsimusi ja tahab neid kirjalikult. "Kui olin otsustanud eelmise aasta sügisel Skanskast lahkuda, sain mitmeid huvitavaid tööpakkumisi, sealhulgas pakuti juhatuse liikme kohta Skanskas. Pool aastat võtsin erinevaid pakkumisi kaaluda, kuni endine kolleeg Kaupo Kolsar kutsus mind partneri staatuses tööle Shermanisse," kommenteerib Kruus kirjalikult.

Olgu kuidas on, kuid tankinimelisel Shermanil läheb hästi. Kõigest aastaga on nullist alustanud ettevõte saanud ehituslepingud juba 600 miljoni krooni eest.

Rekordilise tulemuse kohta annab ettevõtte suurosanik Kaupo Kolsar lihtsa ärinipi: "Tuleb tutvusi omada." Ja mehel tutvusi jagub - ta tunneb ärimehi Mati Tusovit ja Oliver Kruudat juba nooruspõlveaegadest Põlvas.

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785