12. august 2009

Sweco Projekt: riigihanked kümme korda soodsamad

Sweco Projekti andmetel on riigihangete puhul projekteerimishinnad kohati kümme korda odavamad kui paar aastat tagasi.

Sweco Projektil, kelle käive on buumiaegse tippajaga võrreldes kahanenud koguni kaks korda, on võrdselt nii era- kui riigihankeid. „Riigihangete osakaal pole meil oluliselt kasvanud, sest läbiviimise pool venib päris palju. Riigi tellijad rõhuvad odavale hinnale, aga alla omahinnaga pakkumiste puhul ei saa ju rääkida konkurentsist ega normaalsest äritegevusest,“ nentis Sweco Projekti juhatuse esimees Aare Uusalu.

Riigihangete puhul on projekteerimishinnad tema sõnul kohati kümme korda odavamad kui paar aastat tagasi. Näiteks oli kompleksprojekteerimise hind 2007. aastal 500-1000 krooni ruutmeeter, ent nüüd on pakkumisi ka  50-100 krooniga. „Nii odavate hindadega saavad teha vaid väikefirmad, kel pole püsikulusid nagu liisingud, tarkvara, kontoripinnad jms. Valdavalt on pakkumiste hinnad 3-5 korda madalamad, aga ega kõikide languserallidega ei tasu kaasa minna,“ sõnas Uusalu.

Sweco Projekt, kes lõpetas eelmise aasta 12,6 miljoni krooni suuruse kahjumiga, on sel aastal teinud läbi ulatusliku vähenemise. Mulluse 174 töötaja asemel on ametis 92 töötajat.

„Tegime läbi kõik klassikalised ettevõtte vähendamise etapid ja ehkki sel aastal on jooksev projekteerimistegevus kasumis, ei võimalda firma vähendamisega seotud kulutused kasumisse jääda,“ tõdes ta.

Elamuehitust ettevõtte jaoks enam ei eksisteeri, ometi sõlmiti maikuus sama palju lepinguid kui 2007. aasta kõige edukamal kuul. Keskendutakse keskkonna, infrastruktuuri ja tehnoloogilisele projekteerimisele. „Kui Euroopa Liidu rahade kasutuselevõtmine intensiivistub, peaks projekteerijate jaoks järgmine aasta olema parem kui praegune,“ on Uusalu optimistlik.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688