3. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraturul on märgid hinnalanguse peatumisest

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE Indeks on jõudnud 68,3 punktini. Stabiilselt languse olev indeks on kukkunud aastataguselt 93,6 punkti tasemelt tänaseks 27% võrra, kirjutab Tõnu Toompark.

Võrreldes kinnisvara pakkumishindade tipuga aprillis 2007. a. on pakkumishindade indeks taandunud 37% võrra. Absoluuthindades on Eesti keskmiseks elamispinna pakkumishinnaks portaal KV.EE andmetel 14013 krooni.

Aasta tagasi oli selleks 19220 krooni ning tipphinnaks oli 2007. aasta kevadel koguni 22300 krooni ruutmeetri eest. Pakkumishindade langus võrreldes aastataguse ajaga on üha kiirenenud. Veel aasta alguses oli aasta baasilt võetud pakkumishindade langus tänase 27% asemel kõigest 16%. Samas näitab laugemaks muutunud graafiku lõpp seda, et pakkumishindade langus on siiski vaikselt aeglustumas.

Elamispindade omal ajal kiiresti kasvanud pakkumise poole pealt on samuti näha muutusi. Veel napp pool aastat tagasi oli portaalis KV.EE 21000 elamispinna pakkumist. Tänaseks on pakkumiste arv kahanenud 19175 pakkumiseni. Pakkumiste arvu vähenemine ei ole kiire, kuid see on stabiilne. Siit intrigeeriv küsimus. Viimastel nädalatel on olnud kuulda ootusi ületavast elamispindade müügist USAs, Suur-Britannias ja Soomes on kinnisvarahinnad kvartaalsel baasil tõusnud, USA majanduslanguse number jäi oodatule alla. Kohalikult kinnisvaratuult on maaklerite suust kosta väiteid, et juuli oli väga aktiivne kuu.

Kas need on märgid sellest, et majadussurutise põhi on käes ning varsti on oodata ka Eesti kinnisvaraturu esmalt tehingute arvu ja selle järel hindade languse peatumist?

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785