31. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eelnõu lubab edaspidi teha riigile vara müügiks ettepaneku

Rahandusministeerium saatis neljapäeval kooskõlastusringile kiireloomulise eelnõu riigivara võõrandamise korra muutmiseks, mille kohaselt saab võõrandamise ettepaneku edaspidi teha ka ostust huvitatud isik või asutus.

Eelnõu seletuskirjast selgub, et uuest aastast saaks riigivara müümiseks teha ettepanekuid kõik isikud või asutused, kes on riigile kuuluva vara omandamisest huvitatud.

Sellise regulatsiooni lisamise vajaduse tingis asjaolu, et seni kehtiva määruse sõnastus ei anna aluseid näiteks kohalikel omavalitsustel või ka teistel riigivara valitsejatel teha ettepanekuid võõrandada riigivarana objekte, mille võõrandamisest on nimetatud asutused erinevatel põhjustel huvitatud.

Samuti saaks edaspidi riigivara müümiseks ettepaneku teha eraisikud.

Seletuskirjas on märgitud, et ettepanek ei tähenda veel, et riigivara võõrandamise menetlus ilmtingimata algatatakse ja võõrandamine toimub, kuna enne vastavate otsuste tegemist on riigivara valitsejal kohustus selgitada välja kõik olulised asjaolud.

Samas tahavad eelnõu välja töötanud rahandusministeerium ja keskkonnaministeerium muuta riigivara võõrandmise protsessi kiiremaks ja paindlikumaks.

Nii näiteks peavad riigivara valitsejad edaspidi reageerima praeguse 15 päeva jooksul 10 päevaga - sellega kiireneb riigivara vajalikkuse väljaselgitamise aeg.

Samuti täpsustub riigivara vajalikkuse hindamine. Kui seni kehtiva korra järgi ei tohi riigivara võõrandamine raskendada riigiasutuste valduses oleva vara otstarbekohast kasutamist, siis muudatustega loetakse avaliku huvi või riigivõimu teostamise seisukohast vajalikuks ka vara, mille võõrandamine muudaks võimatuks või raskendaks oluliselt riigi omandis oleva või riigi omandisse jäetava muu vara otstarbekohast kasutamist või riigile seadustega pandud kohustuste täitmist.

Eelnõu täiendab riigivara võõrandamise korda punktiga, mis sätestab vara valitseja kaalutlusõiguse põhimõtted. Viimaste alusel tehakse otsus, kas ja millistel tingimustel on riigivara võõrandamine otstarbekas.

Muudatuste tegemine on eelnõu seletuskirja kohaselt hädavajalik ja kiireloomuline.

Eelnõu kooskõlastamiseks on ministeeriumidel aega 13. augustini.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785