Autor: Virge Haavasalu • 30. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stokkeri omanik sai 5,1 mln krooni kahjumit

Stokkeri tööriistakeskuste omanik AS Mecro sai mullu 2 miljardilise käibe juures 5,1 mln krooni kahjumit. Aasta varem oli kasum 108 mln krooni.

Täielikult Eesti kapitalil põhineva AS Mecro kontserni 2008. a konsolideeritud netokäibeks kujunes 2,025 miljardit krooni, mis on 10,5% vähem kui 2007. a, seisab ettevõtte 2008. a majandusaruandes. Müük Eestis vähenes 14%, Lätis ja Leedus ulatus käibe kahanemine üle 20%.

Aasta alguses ei suudetud käibe langust ette näha ning aasta keskel alustatud kulude kokkuhoid ei andnud piisavat efekti ning läinud majandusaasta lõpetas Mecro 5,1 mln kroonise kahjumiga. Aasta varem saadi kasumit üle 108 mln krooni.

Eestis kuivatite ja lausaseadmetega tegelevale tütarettevõttele AS Agribalt oli 2008. a üliedukas, kirjutatakse aruandes. Tänu mitmele edukale projektile teenis Agribalt 7,6 mln krooni kasumit. Metsa- ja aiatehnika hulgimüügiga tegelev OÜ Floratech teenis 2,4 mln krooni kasumit ning mullu üle 45 mln krooni eest omandatud AS Nava teenis 0,9 mln krooni kasumit.

Mecro kontserni töötajate arv Baltikumis langes 633 töötajalt läinud aasta algul 552 töötajani aasta lõpul. Nendest 301 inimest töötab Eestis, 143 Lätis ja 108 Leedus. Tööjõukulu moodustas 221 mln krooni.

Kõige tugevamat negatiivset mõju käibele avaldas ehitusseadmete- ja masinate müügi vähenemine. Ka kõik teised tooterühmad, mis on seotud ehituse ning kinnisvaraga, tegid läbi tugeva languse. Läbi aegade parim aasta oli põlumajandusmasinate müügis. Väga hea tulemus saavutati ka garaažiseadmete müügis, kus uutesse autode müügi- ja hooldesalongidesse tarniti hooldetöökoja sisustusi.

Kuigi 2008. aasta algus oli Mecro jaoks põllumajanduses lootusrikas, siis halb saagikus ning langenud põllumajandustoodete hinnad viisid aasta lõpul paljud põllumehed finantsraskustesse, seisab aruandes.

ELi põllumajanduse investeerimistoetused avaldavad ka tulevikus seadmete müügile positiivset mõju, kuid kuna paljud põllumehed on võtnud ülejõu käivaid finantskohustusi ning pangad on laenutingimustes läinud konservatiivsemaks, siis võib see viia ka põllumasinate müügi „vabalangusesse“.

Ettevõte nendib, et senistes prognoosides on oldud liialt optimistlikud ning pole seetõttu suudetud vähendada oma tegevuskulusid vastavalt turumahtude kahanemisele. Prognoositust suurem käibe vähenemine on kaasa toonud liigsed laovarud, mille realiseerimine on võtmeküsimuseks 2009. aastal.

Oodata on käibe olulist langust. Usume, et suudame oma tegevuskulusid korrigeerida selliselt, et kahjum jääks väiksemaks kui lõppenud 2008. majandusaastal, märgitakse aruandes.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785