29. juuli 2009

Kas Swedbank pani kinnisvara hinnalangusele punkti?

Swedbanga otsus kaaluda omafinantseeringu määra uuesti 10 protsendini langetamist on äärmiselt intrigeeriv. Ei ole vast ühtegi analüütikut, kes poleks kogu languse aja kinnitanud, et kinnisvara põhi sõltub pankadest ja nende laenupoliitikast. Ning, et languse peamine põhjus on laenukraanide kinnikeeramine.

Samas pole pangad kunagi sõnaselgelt väljendanud, et laenu ei anta. Alati on väidetud, et kõik sõltub konkreetsest taotlejast, tagatisest jne.

Mida nüüd selline signaal turuliidri poolt tähendab? Kas tõesti seda, et Swedbank hakkab nüüd tõesti lahedalt laenu andma ning paneb langusele punkti? Ilmselt on seda võimalik öelda aasta kokkuvõtet tehes, sest isegi kahe-kolmekuine languse peatumine või väike hinnapõrge ei tähenda veel trendi murdumist.

Siiski ma ei usu, et „vanad head ajad“ nüüd tagasi tulevad. Pigem on tegu panga sooviga konkurentidest eristuda, kuid laenu antakse ikka ainult neile, „kes seda tegelikult ei vaja“. Alati võib ju laenuotsuse äraütlemist kuidagi põhjendada.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688