Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 27. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinda kaubeldakse alla objektiga tutvumata

Kinnisvaraturul ei toimu praegu hinna üle kauplemist, ostuhuviline nimetab talle sobiva hinna ning müüjal on võimalus sellega nõustuda või mitte. Pakkumisi tehakse sageli ka objektiga tutvumata.

"Ei toimu mingit kauplemist," vastas OÜ Domus Kinnisvara Vahendus maakler Marge Kikas küsimusele, milliste argumentidega kinnisvara hinda alla kaubeldakse. Ostuhuvi korral nimetab ostja hinna, millega omanikul on võimalik kas nõustuda või mitte.

"Öeldakse, et vaba raha rohkem pole ja laenu ei taha võtta ning kõrgemat hinda maksta ei saa. Või siis, et laenu saab ainult nii palju ning rohkem maksta ei saa," rääkis Kikas.

"Täna ostetakse kahjuks hinda, mitte meelepärast korterit. Valitakse ainult hinna järgi, mitte selle pärast, et hing jäi korterisse," rääkis Kikas.

Müügiportaalid võimaldavad müüjale otse hinnapakkumisi teha. "Kahjuks ei loe väljapakutud hind hiljem midagi. Kui kutsuda pakkumise tegija tehingusse, siis ta kaob. Tehakse, mida tahetakse," kurtis Kikas.

Omanike puhul on kõrgema hinna küsimusel põhjenduseks objekti kõrgem omandamishind või kohustused ning kinnisvarasse tehtud investeeringud remondi näol. Viimastel kuudel on pakkumiste ja tehinguhindade erinevus olnud üle 30 protsendi.

"Piirkonniti on hinnad erinevad. Kui kesklinnas jääb ostja küsitav hind ka tehingute keskmise ringi, siis mujal Tallinnas, isegi kui müüja küsitav ruutmeetri hind on 10 000 krooni, mis on viimaste tehinguhindade põhjal igati aus hind, on ootused ikka madalamad," rääkis Kikas.

Hinna määrab ostja

ASi Pindi Kinnisvara maade ja majade vanemmaakleri Olav Leoki sõnul ei toimu mingit kauplemist. "Müüja valik on pakutud hinnaga nõustuda või mitte. Kui müüja pakutud hinnaga nõus ei ole, jääb asi katki. Enamasti jääbki tehing katki," rääkis Leok.

Leoki sõnul kuuluvad pakkumised sageli absurdimaailma. "Meil ei ole praegu tegelikult toimivat kinnisvaraturgu, see tähendab, et ei ole ka reaalset turuhinda. Sellises väärastunud situatsioonis ei ole mõne toote puhul võimalik õiget hinda määratagi," rääkis Leok.

"Näiteks tehakse Tallinnas mõistliku 4 miljoni kroonise hinnaga majadele pakkumisi kahe miljoni krooniga, maja eelnevalt üle vaatamata. Muidugi ei võta omanik selliseid pakkumisi tõsiselt. Sellise hinnaga nõustumiseks peaks omanik olema käpuli maas ja selliseid situatsioone on õnneks väga vähe," rääkis Leok.

Pakkumisi tehakse tihti ilma objekti vaatamata, toimub lihtsalt lahmimine. "Kui kolm-neli aastat tagasi oli vastandlik seis, mil kauplemist samuti ei toimunud, sest omanik ei pidanud hinnas ostjale vastu tulema, kuna leidis iga hinnaga objektile ostja, siis nüüd on turg jõudnud pendli teise otsa. Normaalne pole kumbki olukord," rääkis Leok.

Kaubeldakse soodushinda

OÜ Kinnisvaraekspert Tallinn äri- ja tootmispindade maakleri Ennu Susi sõnul kauplemine toimub. "Aga kui müüja esindajana oleme näiteks kolm miljonit maksva objekti hinda just ligi kaks korda langetanud ja tullakse ikka kauplema, siis on selge, et me hinnas palju enam vastu tulla ei saa," rääkis Susi.

Ostjate põhjendus on, et ostuga pole kiiret, kuna sundmüügid tulevad alles sügisel ning soodsamaid hindu leiab siis rohkem. Müüja argument hinna hoidmiseks on, et hinda on juba niigi palju langetatud.

"Kui rääkida kruntide ja majade turust, siis seal on veel hindades õhku sees. Samuti tootmishoonete ja äripindade puhul. Müüjatele ei ole veel kohale jõudnud, et ka nemad võivad sundseisu sattuda. Aga korterite hinnad on küll juba sealmaal, et hinnal pole enam kuhugi kukkuda," rääkis Susi.

Renditurul on viimase nelja kuu jooksul hinnad kõvasti alla tulnud, tingimisruumi aga siiski veel on. "Omanikul on kaks võimalust: kas jätta ruumid tühjaks või siis ikkagi leida keegi mingiks ajaks," rääkis Susi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785