6. juuli 2009

Kinnisvara vahendustasu ei lähe otse maakleri rahakotti

Vahendustasu väljendub protsendina müüdava objekti hinnast ja on Eestis keskmiselt 3-5 % kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo atesteeritud kinnisvarakonsultant Marina Hodus.

Üks müüt vahendustasu kohta on see, et maakler teenib iga tehingu pealt kogu vahendustasu summa. Tahan siinkohal anda mõned selgitused.

Suures firmas töötav maakler ei saa kogu vahendustasu endale, vaid teatud protsendi sellest. See on igati arusaadav, sest soliidne kinnisvarafirma investeerib väga palju oma töötajatesse, turundusse jne. Kõrge teenindustaseme saavutamine ja hoidmine nõuab teatud ressursse, mis tulevad maakleri kaudu firmasse. Sellise firma maakler on professionaal oma alal, ta on koolitatud, tal on teadmised nii juriidika, majanduse kui ka ehituse valdkonnas. Ta tunneb hästi turusituatsiooni ja oskab oma kliente nõustada, mis hinnaga ja kuidas kõige efektiivsemalt müüa. Professionaalne maakler vastutab oma töö eest, ta julgeb sõlmida kirjalikke kokkuleppeid, sest ta tegutseb alati vastavalt nendele. Kui te palkate maakleri suurest tuntud firmast, siis on teile garanteeritud hea teenindus, pidev tagasiside ja võite olla kindel, et müügiga tegeletakse aktiivselt. Kinnisvara müümisel on oluline suur kliendibaas ja loogiline on ka see, et suurel firmal on kliente rohkem kui üksinda tegutseval FIE-l.

Professionaalne maakler lähtub oma töös kutsestandarditest, mis on välja töötatud Eesti Kinnisvaramaaklrite Koja (EKMK) poolt. See on reeglistik, nagu nimetus ütleb, standard, millest peab juhinduma, vastasel juhul ei ole tegu õige maakleriga. Seda, kas maakler kuulub sellesse organisatsiooni, saab reeglina lugeda maakleri visiitkaardi pealt.

Kui Te alustate kinnisvara müüki maakleri abiga ja jõuate punkti, kus on vaja kokku leppida vahendustasu suurus, siis ei peaks küsima: „Kui palju raha ma pean ära andma?“, vaid „Mida ma selle raha eest saan?“. Eluseadus ütleb, et head asja odavalt ei saa.

Kui natuke süveneda teemasse ja tähelepanelikult ära kuulata, mida teenust pakkuv maakler lubab teha ja milline on tema kompetents, siis on lihtsam teha otsus ka vahendustasu protsendi osas.

Kinnisvara müük ei ole lihtne töö, see nõuab aega ja teadmisi. Meil kõikidel on omad tööd-tegemised, mis nõuavad pühendumist ja selle kõrvalt tegeleda veel kinnisvara müügiga on suhteliselt raske. Kas ei ole siis mõistlik usaldada see inimese kätte, kes tunneb asja ja teeb seda palju efektiivsemalt?

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688