10. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina kinnisvaraturg sammub tõusuteed

Hiinas on kinnisvara müük kasvanud selle aasta esimese viie kuuga 45 protsenti mullusega võrreldes, vahendab Äripäev Bloombergi.

Selle aasta esimese viie kuuga on Hiinas kinnisvara müük kasvanud võrreldes aastataguse ajaga 45,3 protsenti, triljonile jüaanile ehk 146 miljardile dollarile. Kinnisvara investeeringud on kasvanud 6,8 protsenti. Esimese nelja kuuga kasvas müük 35,4 protsenti.

„Arendajate varud on kiiresti kahanenud, nad peavad hakkama maad ostma ja taas ehitama,“ ütles JPMorgan Chase’i ökonomist Frank Gong. „Kinnisvarainvesteeringud, mis moodustavad umbes kümme protsenti SKPst ja viib ka seotud majandusharude kasvule, muutuvad tugevaks mõjuriks Hiina majanduskasvu taastumisel.“

Hiina suurim börsil olev kinnisvaraarendaja China Vanke teatas 8. juunil, et mais kasvas käive aastataguse ajaga võrreldes 20 protsenti.

Majanduse elavdamise programmi raames plaanib Hiina ehitada kolme aastaga 5,2 miljonit madala üüriga korterit ja subsideerida eluasemete ehitust 7,5 miljonile maapiirkondades olevale vaesele perele aastani 2011.

China Daily kirjutas, et Pekingis on maikuus müüdud rohkem maad, kui eelneva nelja kuuga kokku. Viie kuuga on Pekingis kinnisvara müük rahaliselt kahekordistunud, Zhenjiangi provintsis kasvanud 68,5 protsenti ja Shanghais 61,9 protsenti. Põrandapinna alusel on üle riigi müük kasvanud 25,5 protsenti.

Mais kukkusid kinnisvarahinnad 70 Hiina linnas aastataguse ajaga võrreldes 0,6 protsenti, mis on viie kuu väikseim langus.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785