2. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: Auditeeri oma kinnisvara

Uus Maa Kinnisvarakonsultantide ärikinnisvara konsultant Heinike Tamme soovitab ärikinnisvara üürnikel kujunenud turuseisu ära kasutada ning oma pinnavajadus üle vaadata.

Eelkõige tuleks üle vaadata, kui suurt büroopinda, kaubanduspinda või ladu vajatakse. Paljude ettevõtete pinnavajadused on muutunud, kuna inimesi koondatakse ja tellimusi on vähem. Samas on ka neid, kes laienevad ja neil on valmivates hoonetes võimalik saada väga häid lahendusi, nii pinna kui ka hinna osas. Tasuks välja arvestada, milline on täpne ruumivajadus, millised tingimused (soe/külm ladu, büroo südalinnas või kesklinna äärealal, kaubanduspind keskuses või tänava ääres esimesel korrusel, palju parkimiskohti jne) peavad olema täidetud ning mõelda ka sellele, millist hinda ollakse valmis maksma.

Järgnevalt on ettevõttel kaks võimalust, mida võiks ka paralleelselt kaaluda.  Üks variant on asuda praeguse hoone omanikega läbi rääkima pinnavajaduse muutumise ning hinna alandamise osas. Kahjuks on aga mitmete hoonete planeeringud sellised, kus ei ole ilma suuremate kulutusteta võimalik senini ühe ettevõtte kasutuses olnud ruume jagada.

Hinna osas on enamik omanikke täna väga paindlikud ning valmis järeleandmisi tegema. Lisaks ruutmeetrihinnale tuleks jälgida ka kõrvalkulusid, mis vanemates hoonetes võivad olla oluliselt suuremad kui uusehitistes, mistõttu tasub sageli sama üürihinna juures kolida uude majja. Kui ettevõttel ei ole probleeme senise üüri tasumisega, siis tasuks sama üürisumma juures vaadata ringi, et saada paremate tingimustega, kas siis kaasaegsem, avaram, paremate parkimisvõimalustega või parema asukohaga pind oma ärile.

Teine variant muutunud keskkonnas asuda kinnisvaraturult uusi ruume otsima. Vabu pindu leidub praegu lisaks uutele äärelinna ärihoonetele ka kesk- ja südalinna uutes ja vanemates esinduslikes büroohoonetes, kusjuures hinnatase on viimase viie aasta soodsaim. Kolimist tasubki kaaluda just seetõttu, et on võimalik sõlmida pikaajaline leping soodsatel tingimustel ning viia oma äritegevus hoonesse, kuhu varem ei saadud pinda või polnud see rahaliselt võimalik.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785