28. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Emajõe silla vandid pandi kohale

Läinud reedel jõudsid ehitajad üles riputada Tartus uue Laia tänava silla viimase vandi, selle nädala jooksul peaksid Salzburgi firma töömehed lõpule jõudma seni lontis olekus sillavantide pingutamisega, kirjutab Tartu Postimees.

Vante on neli. Igaüks neist kaalub kolme tonni ringis. Vantide pikkus on 23–30 meetrit ja pingutamise järel peaks igas vandis olema pinget 558 tonni. Kui see saavutatud, peaks sillaplaat ajutistelt tugedelt lahti kerkima. Kui palju täpselt, ei ole praegu veel teada.

Laarmaa selgitas, et igas vandis on 73 trossi. Vandid pandi kokku kohapeal, selleks kulus kaheksa kilomeetrit plastkattega trossi.

Need trossid on fikseeritud mõlemast otsast suure, umbes 80 kilo kaaluva mutriga. Pingutamisel hakatakse trosse tungraua abil alumisest otsast kümnekaupa pingutama. Laarmaa selgitas, et on välja arvutatud, kui palju peaks igas trossis pinget olema.

Kui see kõik on ära tehtud, kõik trossid nõutud pinge alla saadud, lõigatakse ülemäärane osa ära ja kaetakse kapsliga. Vajadusel saab aga ka tulevikus järelpingutust teha.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785